KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä muuttaisi vaalilakia, jotta epäsopivat ehdokkaat saataisiin pois

4.3.2017 klo 17:33 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä esittää vaalilain muuttamista siten, että puolueilla olisi viikko ehdokasasettelun päättymisen jälkeen aikaa poistaa listoilta epäsopivia ehdokkaita.

STT uutisoi perjantaina 3. maaliskuuta, että KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä haluaa vaalilakiin katumuspykälän. Maanselän mukaan viime metreillä tulee niin paljon ehdokkaita, että heidän taustojaan ei mitenkään ehditä tarkistaa.

– Nykyään lainsäädäntö on sellainen, että sen jälkeen kun suostumus on viety, sitä ei enää voi peruuttaa. Mielestäni päivämäärää, jolloin ehdokkaiden pitää olla sisällä, pitäisi aikaistaa viikolla ja lainsäädännössä olla katumuspykälä, Maanselkä sanoi STT:lle perjantaina.

Hänen mukaansa viime tipan ongelma on kaikille puolueille yhteinen, eivätkä realismi ja lainsäädäntö tässä asiassa kohtaa.

– Vaalilaissa olisi muutakin parannettavaa. On esimerkiksi puolen tusinaa erilaista paperilomaketta, joiden täyttäminen ja allekirjoittaminen on melkoinen tehtävä viime tingassa. Olisiko jotain sähköistä menettelyä mahdollista kehittää? Maanselkä pohti KD-Lehdelle.

Vaalilaissa olisi muutakin parannettavaa. On esimerkiksi puolen tusinaa erilaista paperilomaketta, joiden täyttäminen ja allekirjoittaminen on melkoinen tehtävä viime tingassa. Olisiko jotain sähköistä menettelyä mahdollista kehittää?

– Ihmisten päätökset ovat viivästyneet, ja viime hetkillä tulee todella paljon ehdokkaita. On lähes mahdoton tehtävä sillä aikataululla tutkia kaikkien taustat. Joskus ehdokkaaksi lähtevät antavat puutteellista tai väärää tietoa itsestään, Maanselkä jatkaa KD-Lehdelle.

STT:n uutisessa Maanselkä kertoo, että Kristillisdemokraattien kuntavaalilistoille ilmoittautui kymmeniä ehdokkaita vielä viimeisenä mahdollisena päivänä tiistaina.

Nyt puolueen mainonnasta on poistettu Helsingistä neljä ehdokasta rasististen kommenttien vuoksi. Lisäksi Turussa tutkitaan muutamien ehdokkaiden taustoja ja some-kirjoittelua.

– Turussa haastattelimme kaikki ja henkilöt antoivat kuvan, että ovat meidän arvoihimme sitoutuneita.

Helsingissä mainonnasta poistetut ehdokkaat ovat Paavo Väyrysen kansalaispuolueen kannattajista koostuvan Terve Helsinki -liikkeen edustajia, jotka tulivat KD:n listalle sitoutumattomina.

– Selkeästi sanoimme Väyryselle, että tervetuloa, jos henkilöt edustavat meidän arvomaailmaamme ja sitoutuvat meidän tavoitteisiimme. Olen pahoillani, että listallemme on tästä huolimatta tullut henkilöitä, jotka eivät edusta arvojamme, eivätkä sitoudu rasisminvastaiseen julistukseemme.

Maanselän mielestä pitää kuitenkin myös ottaa huomioon, että henkilöt, jotka ovat joskus esimerkiksi kirjoitelleet rasistisia kommentteja sosiaaliseen mediaan, ovat voineet sittemmin muuttaa ajatteluaan.

Väyrynen kirjoitti perjantaina blogissaan, että Terve Helsinki –liike ei hyväksy juutalaisvastaisuutta eikä minkäänlaista rasismia.

Lähteet: STT–Sanna Nikula, kdlehti.fi

 

Vaalilainsäädännössä on monia muutostarpeita.

On 5-6 erilaista paperilomaketta joiden täyttäminen ja allekirjoittaminen on melkoinen tehtävä viime tingassa. Olisiko jotain sähköistä menettelyä mahdollista kehittää?

Katumuspykälä vaalilainsäädännössä voisi toimia.

Viimetipassa tulee niin paljon ehdokkaita että kaikkien taustoja on vaikea tutkia osastojen ja puoluetoimistojen tiimoilta. Viimeisinä päivinä tulee satoja ehdokaita.

Olisi hyvä jos ehdokasasettelu aikaistuisi vaikka viikolla jolloin olisi viikko aikaa tarkemmin tutkia ehdokkaiden taustat.

Ehdokkaita jotka ovat tarkemmin harkittuaan sitten tyrmistyneitä, että listalta ei pääse pois kuin kuolemalla tai muuttamalla kotikuntaa, vaikka numerot arvotaan vasta viikon päästä ehdokasasettelun loppumisesta.

Ylös