Matias Sassali kuntavaaliehdokkaaksi Hattulassa – tenavatähtenä esitetty Elämää juoksuhaudoissa kulkee edelleen muusikon matkassa

4.3.2017 klo 12:55 Politiikka Kristiina Kunnas

Matias Sassali saa kulkea kadulla rauhassa, mutta nimestä hänet tunnistetaan tenavatähtikisassa hurmanneeksi Lapin pojaksi. Elämää juoksuhaudoissa kulkee muusikon matkassa edelleen.

Jos joku olisi puoli vuotta sitten sanonut, että kevään korvalla Matias Sassali asuu vaimoineen hirsitalossa ja on vieläpä mukana kuntavaaleissa, ei mies olisi uskonut.

– Mutta niin vain on johdatus ollut, Sassali sanoo, ja äänessä kuuluu hymy.

Tenavatähtenä Suomen telkkarikansan 1991 hurmannut pohjoisen poika Matias Sassali päätyi kuin päätyikin muusikoksi, vaikka taskussa ovat myös merkonomin paperit.

Elämää juoksuhaudoissa oli äidin mielestä kovin synkkä ja surullinenkin, mutta Matias piti päänsä. Se kannatti, sillä lempibiisinsä kanssa tosissaan ollut 11-vuotias nuori mies lauloi itsensä suomalaisten sydämiin.

–  Mutta päivääkään en ole niitä töitä tehnyt, kun musiikki on ollut ykkönen. On iso ilo, että keikkaa riittää, toteaa rumpalina Jarkko Honkasen ja Taiga-yhtyeen kanssa kiertävä laulaja-muusikko Sassali.

Sodankylän Syväjärven poika väitteli aikanaan äidin kanssa siitä, saisiko esittää Tenavatähdessä lempilaulunsa. Elämää juoksuhaudoissa oli äidin mielestä kovin synkkä ja surullinenkin, mutta Matias piti päänsä. Se kannatti, sillä lempibiisinsä kanssa tosissaan ollut 11-vuotias nuori mies lauloi itsensä suomalaisten sydämiin. Vedolla on kulttimaine, sillä myös youtube-klippiä haastatteluineen on katsottu yli 224 000 kertaa.

Tenavatähti-menestyksen jälkeen oli keikkoja, mutta poikaa kiinnosti myös urheilu. Kahdeksannella luokalla tapahtui tärkeä kirpputorireissu.

Sassalin perhe lähti Ivaloon hakemaan pojalle rumpuja. Matkaa yhteen suuntaan oli yli 200 kilometriä, mutta keikka toi Matiakselle tulevan ammatin.

Joinakin vuosina hänen piti elättää itseään myös taksia ajamalla, mutta onnekkaasti bändillä on nyt riittänyt keikkaa.

Nytkin takana on pistokeikka Rukalle. Aamukuudelta ylös, kahdentoista tunnin ajo huonossa kelissä, roudaus ja soundcheck, neljän tunnin keikka ja muutama tunti unta. Sama ajomatka seuraavana päivänä takaisin kotiin Hattulaan, onneksi kuskia vaihdellen. Pitkät matkat tarkoittavat Matiaksen sanoin sitä, että pakoputkesta menee paljon rahaa.

Mies haastaa edelleen lappilaista puhetapaa, vaikka on tullut pohjoisesta etelään jo vuosia sitten.

– Se on minun identiteettini. En halua Lapin murretta pois. Lappilainen on rauhallinen, se ei turhia hötkyile. Saattaa kuitenkin olla, ettei me niin hitaita olla kuin hämäläiset, hän viittaa nykyiseen kotimaakuntaan.

– Asioilla on tapana järjestyä.

– Joskus välissä tuntuu, ettei niin ole, mutta syvällä sisimmässäni mietin, että kokonaistilanne on hallinnassa. Siihen minunkin uskoni perustuu, mies toteaa.

Viime syksynä Matias oli vaimonsa kanssa palaamassa Tampereen reissulta pääkaupunkiseudulle. Moottoritiellä näkyi Parolan liittymä ja Matias ehdotti, että käytäisiin siellä, ennestään tuntemattomassa paikassa.

–  Ajelimme pikkuteitä ja katselimme maisemia. Hattulan keskiaikaisen Pyhän ristin kirkon kohdalla sydämessäni liikahti jokin.

Kotona löydettiin netistä Hattulassa vuokralla oleva pieni hirsitalo. Vuodenvaihteessa Sassalin pariskunta muutti siihen.

– Se tuntuu ihmeeltä, olenhan kotoa 16-vuotiaana lähdettyäni aina asunut kerrostalossa ja toivonut pääseväni omakotitaloon.

Taas tapahtui erityistä. Vaimo pyysi Matiasta lukemaan artikkelin paikallislehdestä, ennen kuin lehti menisi pönttöuuniin palamaan.

Luettuaan Matias ilmoittautui hengelliseen keskusteluryhmään, joka alkoi tammikuussa. Ryhmässä hän tapasi henkilön, joka houkutteli hänet mukaan Kristillisdemokraattien listalle sitoutumattomaksi ehdokkaaksi.

–   Kiitos vaan Timon, tässä nyt ollaan. En olisi näihin käänteisiin uskonut puoli vuotta sitten, mies naurahtaa.

–  On ihmeellistä, miten pienestä asiat ovat välillä kiinni.

Matias Sassali toivoisi, etteivät materia ja mammona saisi ihmistä unohtamaan hengellisyyttään.

– Ihminen on kuitenkin Luojan luomana tunteva ja hengellinen. Jos kuuntelisimme oikeaa ääntä, tapahtuu hyviä asioita, hän uskoo.

 

Muistatko tämän?

Kuuntele Matias Sassalin Elämää juoksuhaudoissa -tenavatähtiveto (youtube.com) täältä

 

 

 

 

 

Ylös