Päivi Räsänen kysymyksessään hallitukselle: Kehitysmaiden naisten oikeuksia ei edistetä aborteilla

5.3.2017 klo 12:33 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen huomauttaa kirjallisessa kysymyksessä hallitukselle, ettei kehitysmaiden naisten oikeuksia edistetä aborteilla. Hän toivoo, että hallitus ohjaisi kehitysmaiden abortteihin aikomansa 20 miljoonan euron tuea muuhun kehitysyhteistyöhön.

– Jätin perjantaina hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen ministeri Mykkäsen lupaamasta 20 miljoonan euron panostuksesta kehitysmaiden abortteihin, Päivi Räsänen kertoo.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti Brysselissä järjestetyssä She Decides -konferenssissa Suomen antavan 20 miljoonan euron lisärahoituksen kehitysmaiden naisten ja tyttöjen ”seksuaali- ja lisääntymisterveydenoikeuksiin”.

– Toivon, että hallitus luopuisi osallistumisestaan tähän poliittiseen kampanjaan 20 000 000 eurolla. Tämä 20 miljoonaa on iso leikkaus muusta kehitysyhteistyöstä, Räsänen sanoo KD-Lehdelle.

Ne varat, joita käytetään aborttien edistämiseen, tulisi pikemmin kohdentaa naisten koulutukseen, äitiyshuoltoon ja elämää kunnioittavaan terveydenhuoltoon.

Ministeri Mykkäsen lupaus on reagointia Yhdysvaltojen suunnittelemiin leikkauksiin järjestöille, jotka edistävät kehitysmaissa raskaudenkeskeytysten suorittamista.

– Hallitus on aiemmin päättänyt mittavista leikkauksista, jotka kohdistuvat kehitysyhteistyöhön. Ne ovat vieneet monelta järjestöltä mahdollisuuksia tukea ruohonjuuritasolla kehitysmaiden kansalaisten koulutusta, ravitsemusta, terveydenhuoltoa ja turvallisuutta, Räsänen muistuttaa.

Nyt ulkoministeriö aikoo uudelleen kohdentaa niukentuneita resursseja toimintaan, jolla mahdollistetaan ”turvallisia” abortteja kehitysmaissa.

– Naisten ja tyttöjen tasavertaisuutta ei edistetä elämää tuhoamalla, vaan luomalla elämän edellytyksiä koulutukseen, työllisyyteen ja turvallisuuteen, Räsänen muistuttaa.

Hänen mielestään Suomen ei pidä lähteä mukaan tähän nopeasti kyhättyyn ideologiseen elämän arvoa polkevaan kampanjaan.

– Abortti ei ole koskaan turvallinen sen kohteeksi joutuvalle lapselle. On epäeettistä kohdentaa erityisiä voimavaroja juuri köyhien maiden syntymättömien lasten eliminointiin.

– Ne varat, joita käytetään aborttien edistämiseen, tulisi pikemmin kohdentaa naisten koulutukseen, äitiyshuoltoon ja elämää kunnioittavaan terveydenhuoltoon, Räsänen linjaa.

Näihin seikkoihin perustuen Räsänen esitti perjantaina ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen: ”Aikooko hallitus peruuttaa Brysselissä ”She Decides” –konferenssissa annetun lupauksen kohdentaa niukkoja kehitysyhteistyövoimavarojamme raskaudenkeskeytyksiä tukevaan toimintaan? Onko hallitus tietoinen, että abortti ei ole koskaan turvallinen sen kohteeksi joutuvalle kohdussa elävälle lapselle?”

Ylös