Äitiyspakkaus täyttää 80 vuotta

8.3.2017 klo 08:10 Kotimaa KD Lehti

Suomalainen hyvinvointi-innovaatio äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Vuoden 2017 pakkauksen uutuustuotteita ovat asiakkaiden toivomat collegehaalari ja unipussi. Ensi vuonna vuodelaatikko saa uuden kuvituksen.

Äitiyspakkauksen sisältämät tuotteet kilpailutetaan vuosittain. Pakkausta kehitetään asiakkailta saadun palautteen perusteella. Äitiysavustusraati arvioi kaikki tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Tuotteet muun muassa pestään, ja niiden laatua ja materiaalien kestävyyttä arvioidaan muillakin käytännön testeillä.

Tänä vuonna äitiyspakkauksessa on ensimmäistä kertaa mukana yöpukuna toimiva, alhaalta napitettava unipussi. Toinen uutuustuote on kevyt, vetoketjullinen collegehaalari, jossa on hauska eläinkuosi. Liukuvoide palaa pakkaukseen. Edellisen kerran se oli mukana vuonna 2010. Asiakkaiden toiveiden perusteella pakkaukseen on lisäksi otettu entistä enemmän käytännöllisiä puolipotkuhousuja potkupukujen sijaan. Vaatteissa on paljon pirteitä kuoseja, mutta myös neutraaleja ja helposti yhdisteltäviä värejä. Vuoden 2017 äitiyspakkauksessa on yhteensä 53 tuotetta.

Uutta pakkausta aletaan jakaa aikaisintaan huhtikuun loppupuolella.  Äitiyspakkauksen vaihtumisajankohta vaihtelee jonkin verran vuosittain. Tämä johtuu siitä, että ekologisuuden vuoksi kaikki edelliset äitiyspakkaukset jaetaan ensin loppuun. Viime vuonna vauvoja syntyi aikaisempaa vähemmän, ja myös äitiyspakkauksia jaettiin noin 2 400 kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna.

Vuoden 2017 äitiyspakkauksessa on yhteensä 53 tuotetta. Uutta pakkausta aletaan jakaa aikaisintaan huhtikuun loppupuolella.

Laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937 ja ensimmäinen äitiyspakkaus jaettiin seuraavana vuonna. Kela juhlistaakin äitiyspakkausta kahtena peräkkäisenä vuotena.

Juhlavuosien kunniaksi Kela järjestää suunnittelukilpailun, jossa etsitään uutta kuvitusta äitiyspakkauksen vuodelaatikolle. Kilpailuun on kutsuttu mukaan nuoria suunnittelijoita ja kuvittajaopiskelijoita eri puolilta Suomea. Kilpailu on osa virallista Suomi100-ohjelmaa. Kilpailun voittajatyöt, ja vuoden 2018 laatikon kuvitus julkistetaan loppuvuodesta 2017.

Kuluva vuosi on muutenkin moninkertainen juhlavuosi Kelassa. Äitiyspakkauksen juhlavuoden lisäksi juhlitaan 80-vuotiasta Kelaa ja 100-vuotiasta Suomea. Kelan juhlavuoden teema on ”Hyvinvointi syntyy yhdessä”.

Ylös