Kansanedustaja Peter Östman: Työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiseen liittyviä käytäntöjä yhdenvertaistettava

8.3.2017 klo 13:44 Politiikka Samuli Rissanen

– Työeläkeyhtiöt eivät ole kaikissa tapauksissa hyväksyneet eläkehakemuksia, vaikka hakijan oman lääkärin antama B-lausunto olisi sitä puoltanut, kansanedustaja Peter Östman muistuttaa.

Työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiseen liittyvät ongelmat ovat olleet esillä useamman vuoden ajan. Lääkärilausuntojen laaduissa on havaittu myös vaihtelua.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman toteaa, että nykytilanteessa alle 60-vuotiaan hakijan on erityisen vaikeaa päästä työkyvyttömyyseläkkeelle, vaikka työkunto ei enää mahdollista työntekoa.

Sairauspäivärahakauden päätyttyä yrittäjä jää kuitenkin helposti tyhjän päälle, mikäli hänelle ei myönnetä työkyvyttömyyseläkettä

– Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat yrittäjät. Työkykynsä menettänyt pienyrittäjä voi saada Kelan myöntämää sairauspäivärahaa vuoden ajan. Sairauspäivärahakauden päätyttyä yrittäjä jää kuitenkin helposti tyhjän päälle, mikäli hänelle ei myönnetä työkyvyttömyyseläkettä.

– Työllistyminen on myös usein hyvin vaikeaa henkilölle, jolla on alentunut työkyky ja joka on tehnyt pitkän työuran itsenäisenä yrittäjänä, Östman huomauttaa.

Östman on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hallitukselta, millä tavoin hallitus aikoo varmistaa, että työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiseen liittyvät käytännöt ovat yhdenvertaisia kaikilla hakijoilla ja miten hallitus aikoo parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa niin, ettei työkyvyn menettäneet pienyrittäjät joudu kohtuuttoman vaikeaan tilanteeseen sairauspäivärahakauden päätyttyä.

Ylös