Oppositio jättää yhteisen välikysymyksen soten valinnanvapaudesta

23.3.2017 klo 09:31 Politiikka Samuli Rissanen

Oppositiopuolueet jättävät välikysymyksen sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta.

Mukana välikysymyksessä ovat kaikki oppositiopuolueet, SDP:n lisäksi vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit.

Opposition uusinta välikysymystä koskeva tiedotustilaisuus järjestetään myöhemmin tänään.

Voi äkkiä käydä niin, että helpot asiakkaat hoidetaan, mutta kalliit lähetetään eteenpäin

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on arvioinut, että vallinnanvapauden lisääminen saattaa merkitä sitä, että asiakasmaksut lähtevät rankkaan nousuun.

– Näyttää siltä, että unelmoidaan terveyskeskuksista, jotka voivat olla joko yksityisen, järjestön tai julkisen toimijan pyörittämiä. Olen silti huolissani siitä, löytyykö esimerkiksi maaseudulle täyden palvelun tarjoajia muista kuin yksityisistä. Entä jos niistä tulee alueellisia monopoleja? Voi käydä niin, että alussa tullaan vertailukelpoisilla hinnoilla markkinoille, mutta sitten hinnat lähtevät nousuun, Essayah arvioi soten valinnanvapautta KD-lehdelle viime vuonna.

Essayah arvioi tuolloin myös, että ”raha seuraa potilasta” -rahoitusmallissa yksityisellä terveyskeskuksella voi olla kiusaus antaa lähetteitä kalliisiin erikoissairaanhoidon tutkimuksiin.

– Jos toimijat saavat rahoituksen käyntien perusteella, voi äkkiä käydä niin, että helpot asiakkaat hoidetaan, mutta kalliit lähetetään eteenpäin.

Ylös