Jukka Sariola: Millainen viesti eutanasia on?

26.3.2017 klo 12:51 Kotimaa Esa Erävalo

Hengityslaitepotilaat ry:n puheenjohtaja Jukka Sariola kysyi KD:n eutanasiaseminaarissa maaliskuun alussa, millainen viesti eutanasia on sellaisille ihmisille, jotka kokevat olevansa taakkana toisille.

– Yhteiskunta hyväksyisi asenteen, että joillekin ihmisille on parempi kuolla pois. Emme voi missään tapauksessa antaa avuttomuuden olla syy. Mahdollistetaan palvelut, siihen on yhteiskunta kutsuttu, ei siihen, että nyt on elämä eletty ja se voidaan lopettaa, sanoi Sariola.

Syöpätautien erikoislääkäri Tiina Tasmuth totesi, että Suomessa kehittämistarpeita on edelleen varsinkin kotisaattohoidossa, jota saa vain 5% tarvitsijoista.

– Kivunhoito on korkealla tasolla saattohoitokodeissa ja yliopistollisten sairaaloiden saattohoitoosastoilla. Palliatiivinen sedaatio on erittäin harvinainen, sitä tarvitaan vain muutamat kerrat vuodessa, totesi Tasmuth.

Sairaalateologi Tuula Portin on 14 vuoden sairaalasielunhoitotyössään kohdannut vain yhden henkilön, joka toivoi masennuksissaan eutanasiaa.

– Ihmiset allekirjoittivat kansalaisaloitteen eutanasialaista hatarin tiedollisin pohjin. Uskon, että tällaisen seminaaripäivän jälkeen kaikki olisivat olleet sitä mieltä, että ajetaan saattohoitolakia eikä eutanasialakia, sanoi Portin kristillisdemokraattien eutanasiaseminaarin päätteeksi.

Ylös