Laukkanen: Nollatyösopimuksia sääntelemään tarvitaan laki

31.3.2017 klo 14:02 Kotimaa Esa Erävalo

Kansalaisaloite nollatyösopimuksista äänestettiin tänään nurin eduskunnassa äänin 114-42.

Antero Laukkanen äänesti työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa yhdessä Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajien kanssa allekirjoittamansa vastalauseen puolesta, koska siinä esitettiin, että nollatyösopimuksia säätelemään tarvitaan laki.

– Toisin kuin mietinnössä, jonka viides lausuma käytännössä hyväksyy nykyisen nollatyösopimuksen tilan, ja jää ponnettomaksi. Tarvitaan laki, selvittää Laukkanen.

Työaika voi työsopimuksessa olla esimerkiksi nollasta 40 tuntiin viikossa, ja työnantaja voi tarjota työntekijälle työtä vaihtelevan määrän tai ei ollenkaan. Tällaisia sopimuksia kutsutaan ns. nollatyösopimuksiksi.

Työnantaja voi käytännössä päättää työsuhteen jättämällä tarjoamatta tunteja, mikä vaarantaa useita työntekijän suojaksi säädettyjä oikeuksia.

– Työnantaja voi käytännössä päättää työsuhteen jättämällä tarjoamatta tunteja, mikä vaarantaa useita työntekijän suojaksi säädettyjä oikeuksia. Tällaisia ovat mm. irtisanomissäännökset ja työntekijän oikeus saada irtisanomisajan palkka, selventää Laukkanen.

Työnantaja voi välttää myös äitiys- ja sairausajan palkan maksamisen, samoin kuin kiertää koeaikasäännöksiä, lomautussäännöksiä sekä säännöksiä määräaikaisten työsuhteiden perusteista.

– Näiden nollatyösopimuksien ongelmat ovat minulle konkretisoituneet läheisen ystäväni kautta, kun työnantaja käyttää hyväkseen nollatyösopimuksen epäkohtia, kertoo Antero Laukkanen.

Ylös