PTT:n ennuste: Ruuan hinnan lasku pysähtyy ja hinnat nousevat ensi vuonna

4.4.2017 klo 13:10 Politiikka Samuli Rissanen

Ruuan hintataso Suomessa laskee vielä tänä vuonna. Loppuvuodesta nähdään silti nousevia hintoja, kertoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste.

PTT:n ennusteen mukaan ensi vuonna ruuan hintaan on odotettavissa hienoista nousua. Syynä muutokseen on muun muassa ketjun kustannusten nousu.

Elintarviketeollisuudessa käydään yhä kireää hintakilpailua

Ruuan hintatason muutos vuodesta 2016 vuoteen 2017 on -0,5 prosenttia, eli edelleen laskeva. Loppuvuotta kohti joidenkin tuotteiden kohdalla hinnat alkavat jo nousta.

– Kyse on siitä, että suuret hintamuutokset tapahtuivat alkuvuonna 2016, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori kertoo.

Syynä hintojen kääntymiseen nousuun on PTT:n ennusteen mukaan kustannusten kasvu. Tuottajahintojen ja energian hinnan sekä inflaation vauhdittuminen nostavat hintoja.Hintoja nostaa myös kysynnän elpyminen ostovoiman kasvaessa.

Myös mahdolliset palkankorotukset syksyn liittokierroksella voivat tuoda oman lisänsä.

Yksittäisten tuoteryhmien välillä on kuitenkin eroja. Viljatuotteiden ja leipien hintatason muutos on käytännössä nollassa. Sen sijaan lihan ja maitotuotteiden hintataso laskee, joskin hidastuen. Hintojen nousua hillitsee myös makeisveron poisto.

Huomioitavaa ruuan hintamuutoksissa on, että Suomen ja Euroopan hintakehitys on eriytymässä. Muualla Euroopassa ruuan hinnan lasku päättyi jo viime vuonna, ja hinnat nousevat jo nyt.

Kasvisruokabuumi ei näy lihankulutuksessa: lihan kokonaiskulutus kasvaa myös tänä ja ensi vuonna. Varsinkin siipikarjanlihan kulutus on edelleen hyvin voimakkaassa kasvussa.

Suomen elintarviketeollisuutta rasittaa PTT:n mukaan yhä kireä hintakilpailu, ja liikevaihdon kehittyminen on takkuista. Myös nousevat tuottajahinnat nostavat kustannuksia, ja koska kuluttajahinnat eivät vielä nouse, kustannuksia ei voida täysimääräisesti siirtää ketjussa eteenpäin.

PTT arvioi, että tuonti- ja vientihintojen kasvu helpottaa kuitenkin tilannetta elintarviketeollisuuden näkökulmasta. Tuontihintojen nousu vähentää hintakilpailua, ja vientihintojen nousu mahdollistaa viennin kasvattamisen.

Ylös