Essayah haluaisi vanhusten palveluasumiseen kuntakohtaiset maksukatot

9.4.2017 klo 11:34 Politiikka Samuli Rissanen

Kristilllisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiinnitti huomiota vanhusten palveluasumisen maksuihin Kymen kiertueellaan. Monet kunnat ovat muuttaneet vanhustenhuollon ympärivuorokautisen laitoshoidon yksiköitä tehostetun palveluasumisen yksiköiksi.

Essayah muistuttaa, että asukkaiden hoito on pysynyt samana, mutta aiempi eläketuloon suhteutettu palvelumaksu on vaihtunut moninkertaisesti korkeammaksi palvelumaksuksi.

– Monen kohdalla eläke ei riitä kattamaan kaikkia maksuja, Essayah sanoo.

Tehostetussa palveluasumisessa maksetaan vuokran lisäksi maksuja aterioista, kotihoidon palveluista sekä muista tukipalveluista. Hinnoittelu koostuu niin monista osista, että kokonaishinnan hahmottaminen on vaikeaa.

Kaikkialla Suomessa tehostetun palveluasumisen hinta ylittää reilusti keskimääräiset 1 600 euron kuukausittaiset työeläketulot.

Essayah vaatii, että kuntien on säädettävä vanhusten palveluasumiseen maksukatto. Hän huomauttaa, että kaikessa hiljaisuudessa vanhustenhuollon palveluihin tuotu raju palvelumaksukorotus on moninkertaistanut hoidosta perittävät maksut ja ajaa ikäihmisiä taloudelliseen ahdinkoon.

Hallitus aikoo aloittaa valtakunnallisen säännösten valmistelun tänä keväänä. Essayah kannustaa kuitenkin kuntia laatimaan omat maksusääntönsä. Tällä hetkellä palveluntuottajat voivat suvereenisti päättää palveluasumisen maksuista, jotka voivat olla huomattavasti henkilön tuloja suuremmat.

– Laki sallii maksujen kohtuullistamisen, mutta useimmissa kunnissa tätä joko ei tiedetä tai sitä ei tahdota toteuttaa. Kunnilla on kuitenkin mahdollisuus säätää omat maksusääntönsä vaikka heti, Essayah muistuttaa.

Ylös