Biohankkeille voi olla luvassa runsas tukipotti tulevina vuosina

15.4.2017 klo 09:30 Politiikka Merja Eräpolku

Suomessa on vireillä liuta hankkeita uusista sellutehtaista ja biojalostamoista. Uusille hankkeille voi tulevina vuosina olla luvassa aiempaa muhkeampi tukipotti.

Työ- ja elinkenoministeriö hakee puoliväliriihestä innovatiivisille uuden teknologian hankkeille lisää rahoitusta tuleville vuosille. Käytännössä tuki suuntautuisi esimerkiksi juuri uusille biojalostamoille.

– Se tarkoittaisi ensi vuoden jälkeen kehyksiin 60–65 miljoonan euron vuotuista lisäystä, kertoo ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tuki suuntautuisi esimerkiksi juuri uusille biojalostamoille.

Ajatus tuen lisäämisestä löytyy hallituksen energia- ja ilmastostrategiasta.

– Kyse on harkinnanvaraisesta tuesta, jota voidaan käyttää esimerkiksi biojalostamoiden tukemiseen, Huttunen kertoo.

Biotalous on ollut pääministeri Juha Sipilän hallituksen lempilapsia. Yksi hallituksen kärkihankkeistakin on liittynyt alan investointeihin. Viime vuonna rahaa tähän oli 20 miljoonaa euroa. Tälle ja ensi vuodelle rahaa on luvassa 40 miljoonaa euroa.

– Tätä haluttaisiin jatkaa, Huttunen sanoo.

Huttusen mukaan 60 miljoonan euron tuki vuodessa olisi kooltaan niin merkittävä, että sillä voitaisiin edistää isojakin hankkeita. Hänen mukaansa esimerkiksi Äänekosken uusi tehdas sai energiatukea 32 miljoonaa euroa.

Huttusen mukaansa periaatteessa myös vireillä olevat Kemijärven ja Kuopion kaltaiset suurhankkeet voisivat toteutuessaan saada nyt päätettävänä olevaa tukea, siltä osin kuin niihin liittyy uudentyyppisen energiateknologian hyödyntämistä.

Lähde: STT-Olli Kuivaniemi

 

Ylös