Helsingin pormestaripaikat selvillä vappuun mennessä

19.4.2017 klo 10:04 Politiikka Samuli Rissanen

Helsingissä pyörähtivät käyntiin neuvottelut pormestaripaikoista. Ryhmien välisiin neuvotteluihin kuluu pari viikkoa. Suurimman puolueen kokoomuksen ehdokas Jan Vapaavuori valitaan kaupungin ensimmäiseksi pormestariksi.

Neuvottelut Helsingin johtotehtävistä alkoivat kaupunginvaltuustossa eilen. Neuvotteluja käydään luottamuspaikkojen lisäksi kaupungin pormestaripaikoista, jotka ovat jaossa nyt ensimmäistä kertaa.

Suurimman puolueen kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori valitaan Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi. Vapaavuori kutsui kaikki Helsingin kaupunginvaltuustoon päässeet ryhmät koolle ensimmäiseen tapaamiseen, jossa käytiin läpi neuvottelujen kulku ja aikataulu.

Neuvottelut alkoivat ryhmien välisinä, minkä jälkeen paikkajaosta keskustellaan ryhmien sisällä.

Helsingin pormestarin ja apulaispormestarien paikkojen täyttämisen lisäksi jaossa on kaikkiaan satoja erilaisia tehtäviä, kun lautakuntien ja johtokuntien jäsenyyksien kaltaisia luottamustehtävistä.

Helsingin Sanomille neuvotteluja arvioinut Vapaavuori lupaa, että keskeiset johtopaikat on jaettu puolueiden kesken viimeistään vappuun mennessä.

Pormestarien valtakausi kestää neljä vuotta eli seuraaviin kuntavaaleihin saakka. Tehtävät ovat kokopäiväisiä. Pormestarin palkka on 14 000 euroa ja apulais­pormestarin 10 000 euroa kuukaudessa

Prosessia nopeuttaa se, että Helsingissä on luottamuspaikkaneuvoteluissa perinteisesti noudatettu d’Hondtin järjestelmää eli puolueet saavat paikkoja suhteessa vaalimenestykseen. Suurin puolue eli kokoomus pääsee valitsemaan ensin.

Helsingin Sanomien (19.4.) kaavailuissa Vapaavuoren jälkeen apulaispormestarin paikka menisi Vihreiden Anni Sinnemäelle. Hän saisi kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaispormestarin salkun.

Muun paikkajaon kannalta ratkaisevaa on, minkä paikan kokoomus kolmantena valitsee.

HS:n hankkimien tietojen mukaan kokoomus on valitsemassa pormestarin paikan lisäksi kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaavan apulaispormestarin tehtävän.

Neljäntenä valitseva Sdp ottanee kulttuuria ja vapaa-aikaa johtavan apulaispormestarin paikan. Tehtävään on vahvoilla nykyinen kansanedustaja Nasima Razmyar. Jos Razmyar valittaisiin tehtävään, hän joutuisi eroamaan eduskunnasta. Razmyarin tilalle eduskuntaan nousisi Pilvi Torsti, joka on jo ehtinyt kieltäytyä apulaispormestarin tehtävästä.

Soten apulaispormestarin salkku jäisi HS:n kaavailuissa vihreille. Sen menisi lehden lähteiden mukaan puolueen valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs.

Lopullisesti tehtävien haltijat lyödään lukkoon kaupunginvaltuuston kokouksessa kesäkuun alkupuolella.

Pormestarien valtakausi kestää neljä vuotta eli seuraaviin kuntavaaleihin saakka. Tehtävät ovat kokopäiväisiä. Pormestarin palkka on 14 000 euroa ja apulais­pormestarin 10 000 euroa kuukaudessa.

Ylös