”Jos talouskasvu kiihtyy entisestään, miten velkaantumisvauhdin silloin käykään?”

20.4.2017 klo 08:00 Kotimaa KD Lehti

Finanssivalvonta pysyy väläyttämiensä uusien lainakattokiristysten takana.

Finanssivalvonta pysyy väläyttämiensä uusien lainakattokiristysten takana. Etujärjestö Finanssialan keskusliitto linjasi keskiviikkona, että asuntoluototuksen uusille kiristyksille ei nyt ole tarvetta. Finanssivalvonnan johtava riskiasiantuntija Tommi Orpana muistuttaa, että velkaantuminen on jatkunut taantumavuosinakin vaikka finanssikriisiä edeltävää aikaa hitaampana.

– Haluamme, että välineet ehkäisevät pahempia ongelmia tulevaisuudessa. Jos talouskasvu kiihtyy entisestään, miten velkaantumisvauhdin silloin käykään, jos jo taantumassa on velkaannuttu edelleen, Orpana sanoo STT:lle.

Euroopan järjestelmäriskikomitea varoitti marraskuussa Suomea kotitalouksien velkaantumisesta.

Euroopan järjestelmäriskikomitea varoitti marraskuussa Suomea kotitalouksien velkaantumisesta.

Finanssivalvonta on väläyttänyt, että tulevaisuudessa lainakatossa huomioitaisiin vain hankittavan asunnon arvo, ei muita vakuuksia. Finanssivalvonta on ehdottanut myös asiakkaan tuloihin sidottuja lainakattoja, joita on käytössä monessa maassa.

Finanssialan keskusliiton mukaan kiristykset lainakattoon voisivat muun muassa heikentää työvoiman liikkuvuutta. Orpanan mukaan vaikutukset riippuvat hyvin paljon siitä, millä tasolla vaikkapa vuosituloihin sidottu katto olisi.

– FK:n esille nostamia vaikutuksia varmaan voi tulla, mutta ne riippuvat hyvin paljon siitä, mihin katto asetetaan. Ei voi etukäteen lähteä tyrmäämään, että nyt vaikkapa työvoiman liikkuvuus hidastuu, jos ei edes tiedä mihin kohtaan se katto tulee, Orpana sanoo.

Hänen mukaansa Finanssivalvonta saa kesän aikana valmiiksi analyysinsä uusien mahdollisten lainakattotoimien vaikutuksista. Orpana ei ota kantaa siihen, missä vaiheessa päätöksiä uusien toimien käyttöönotosta voisi tulla.

Lähde: STT–Olli Kuivaniemi
Ylös