Lupa leikkiä – leikkipäivä-tapahtuman voi järjestää jokainen

23.4.2017 klo 09:53 Kotimaa KD Lehti

Leikki tekee hyvää kaikille. Siksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto haastaa kaikki kansalaiset iästä riippumatta mukaan Leikkipäivään.

Valtakunnallinen Leikkipäivä järjestetään 13. toukokuuta, jolloin kuka tahansa voi järjestää oman leikkitempauksen – suuren tai pienen. Leikki on myös osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Valtakunnallisena Leikkipäivänä 13. toukokuuta on lupa leikkiä oikein urakalla. Kaikki ovat silloin tervetulleita järjestämään pop up -hengessä oman leikkitempauksensa. Tempaus voi olla leikkihetki pienellä porukalla tai isompi tapahtuma, joka on järjestetty yhdessä muiden kanssa. Leikkipäivä haastaa kaikki aikuiset kohtaamaan lähiyhteisönsä lapset ja kutsumaan heidät mukaan yhteiseen tekemiseen.

Ainakin kerran vuodessa on kiva leikkiä porukalla. Kaikkein parasta on se, että lapset ja aikuiset leikkivät yhdessä.

– Joka päivä on leikkipäivä, mutta ainakin kerran vuodessa on kiva leikkiä porukalla. Kaikkein parasta on se, että lapset ja aikuiset leikkivät yhdessä. Otetaan tilaa ja aikaa leikille, ja kerrotaan leikkitapahtumasta myös muille, sanoo perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen Leikkipäivää koordinoivasta Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Jos olet järjestämässä Leikkipäivä-tempausta, niin voit ilmoittaa sen www.leikkipäivä.fi-sivustolle. Nettisivuille kootaan yhteen eripuolilla maata järjestettävät tapahtumat. Ilmoittamalla leikkitapahtumasi sivuille kerrot muillekin, mitä ja missä tapahtuu. Leikkipäivä-verkosto poimii sivustolta tapahtumanostoja sosiaaliseen mediaan, jolloin leikin sanoma leviää laajasti.

Vuoden 2017 Leikkipäivän taustalla on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Leikkipäivä-ohjelma, joka muun muassa jakaa tietoa ja tutkimusta leikkimisen hyödyllisyydestä ja merkityksestä. Tavoitteena on kannustaa eri-ikäisiä ihmisiä leikkimään yhdessä sekä kerätä leikkiperinnettä. Leikkipäivää edelsi Koko Suomi Leikkii -hanke, jonka aikana perustetuissa Terhokerhoissa leikki jatkuu edelleen eri puolilla Suomea. Leikkipäivää on järjestämässä verkosto, johon kuuluu tällä hetkellä parikymmentä toimijaa.

Tiedossa olevia tapahtumia

Leikkipäivää vietetään lauantaina 13. toukokuuta, mutta oman tempauksensa voi järjestää milloin tahansa toukokuun aikana. Tässä muutama poiminta tapahtumista:
1.5. Ruovedellä Pirkanmaalla järjestetään siman ja munkin ryydittämänä yhteisleikkejä laulun säestyksellä, lisäksi ohjelmassa vappuaskartelua ja taikuri. Tapahtuman järjestää MLL:n Ruoveden yhdistys, 4H ja seurakunta.
6.5. ja 13.5. Vantaalla järjestetään Leikkilauantait Nissaksen ja Vihersuon asukaspuistoissa, joihin kutsutaan perheet sankoin joukoin mukaan. Pääosassa ovat perinteiset pihaleikit. Tapahtumissa on myös maksutonta poniajelua ja kasvomaalausta. Leikkijöille on tarjolla lettuja. Tapahtuman järjestää Vantaan kaupungin perhepalvelut yhdessä yhteistyöverkoston kanssa.
13.5. Hämeenlinnan Aulangolla on tarjolla muun muassa pihapelejä, perinneleikkejä, neppistä ja valokuvasuunnistusta. Tapahtumaa järjestämässä Hämeenlinnan alueen järjestöjä ja muita yhteistyökumppaneita.
13.5. Oulun Kisakentällä järjestettävässä Leikkipäivätapahtumassa opetellaan ikäihmisten ohjauksessa perinneleikkejä. Ohjelmassa on muun muassa ruutuhyppelyä, puujaloilla kävelyä ja käpylehmien tekoa. Makkaran mutustelun lomassa tavataan Karvakaverien eläinvieraita. Tapahtuman järjestää Oulun ensi- ja turvakoti ry yhteistyössä Oulun Seudun Mäntykoti ry:n kanssa.
Vko 19 Eri puolilla maata järjestetään WAU! -kerhoissa Leikkipäivän ja Unelmien liikuntapäivän kunniaksi avoimet ovet. Kerholaiset saavat kutsua kaverinsa, huoltajansa tai vaikkapa isovanhempansa mukaan leikkimään omia suosikkileikkejään. Avointen ovien kerhoja on leikkipäivä viikolla yli 100.
Ylös