Kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho tavoittelee puolueensa puheenjohtajuutta

27.4.2017 klo 17:10 Politiikka KD Lehti

Uudeksi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeriksi on valittu Sampo Terho.

39-vuotias Sampo Terho on perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen puheenjohtajaehdokas.

Kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävien siirtymisestä kokoomukselta perussuomalaisille päätettiin alkuviikosta hallituksen puoliväliriihessä. Tehtäviä on hoitanut Sanni Grahn-Laasonen, jolle jää opetusministerin tehtävät.

Kirkkonummella kasvanut Terho työskenteli ennen europarlamentaarikko- ja kansanedustajauraansa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijana.

Eurooppaministerin tehtäviä on hoitanut puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini.

Keskusta kertoi aiemmin tänään, että uusi maa- ja metsätalousministeri on kansanedustaja Jari Leppä. Kokoomus saa perussuomalaisilta oikeusministerin salkun. Oikeusministerin tehtäviä hoitaneelle Jari Lindströmille jää työministerin tehtävät. Uudeksi oikeusnimisteriksi nousee Mäntyharjun ensimmäisen kauden juristi-kansanedustaja Antti Häkkänen.

STT:n Janne Huuskonen toteaa Perussuomalaisten istuttavan ministeriaudiin Led Zeppeliniä fanittavan ex-rauhanturvaajan.

Ministeriksi nouseva Sampo Terho, 39, työskenteli ennen europarlamentaarikko- ja kansanedustajauraansa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijana. Hän on toiminut myös Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana sekä rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa.

Terho eteni Soinin jalanjäljissä europarlamenttiin ja oli europarlamentin jäsen 2011–2015.

Vuonna 1977 syntynyt Terho mittautti kannatuksensa ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa 2003, jolloin hän sai 83 ääntä. Samana vuonna hän valmistui filosofian maisteriksi.

– Politiikasta olin kiinnostunut jo kouluiässä, mutten vuosikausiin löytänyt poliittista kotia, Terho kertoo nettisivuillaan.

Timo Soiniin tutustumisen jälkeen kodittomuus päättyi. Terho eteni Soinin jalanjäljissä europarlamenttiin ja oli europarlamentin jäsen 2011–2015. Eduskuntaan hänet valittiin Helsingin vaalipiiristä vuonna 2015 yli 10 000 äänellä. Hän on toiminut perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Terho on kertonut julkisuudessa säästeliäästi yksityiselämästään. Vapaa-ajallaan Terho kertoo musiikin fanituksen ja soittamisen lisäksi liikkuvansa sekä lukevansa.

Suosikkibändit ovat Led Zeppelin, Deep Purple, Rush ja ELP. Koskettimet ja rummut soivat ”harrastelijamaisesti”.

– Luen ehkä eniten historiakirjoja, myös Tolkien on suuri suosikkini. Liikunta on kuntosalia, kesällä lenkkeilyä – tällaista, että pysyy jonkinlaisessa reserviläiskunnossa, reservin ylikersantti on kertonut STT:lle.

Hän sanoo vaimonsa haluavan pysyä mahdollisimman suojassa julkisuudelta. Puolison lisäksi kotona on pieni lapsi.

Jos Terho ei tekisi työkseen politiikkaa, hän voisi mielellään vaikka kirjoittaa päätyönään kirjoja.

– Kirjailijan urasta unelmoin joskus nuorempana ja kirjoitin joskus pöytälaatikkoon.

Lähde: STT–Saila Kiuttu, Janne Huuskonen
Ylös