Törkeä rattijuopumus johtaa kuolonkolariin lähes viikoittain

30.4.2017 klo 17:42 Kotimaa KD Lehti

Onnettomuustietoinstituutin mukaan törkeä rattijuopumus johtaa kuolonkolariin lähes viikoittain. Alkoholilla oli osuutta joka neljännessa vuonna 2016 sattuneessa kuolinonnettomuudessa.

Alkoholilla oli osuutta joka neljännessä vuonna 2016 sattuneessa kuolinonnettomuudessa. Ennakkotietojen mukaan kuolemaan johtaneita moottoriliikenteen alkoholionnettomuuksia sattui 48 eli viisi enemmän kuin edeltävänä vuonna. Turmakuljettajista 73 prosenttia ylitti törkeän rattijuopumuksen 1,5 promillen rajan.

Moottoriliikenteen alkoholionnettomuuksissa kuoli viime vuonna 64 henkilöä. Yleensä onnettomuuksissa menehtyi rattijuoppo itse. Lisäksi menehtyi 10 rattijuopon kyydissä matkustanutta henkilöä. Suurimmassa osassa onnettomuuksista ei ollut mukana muita ajoneuvoja, ja sivullisia ei poikkeuksellisesti menehtynyt viime vuonna lainkaan.

Luvut ilmenevät Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportista alkoholionnettomuuksista 2016, joka perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietoihin.

Kuolemaan johtaneissa rattijuopumusonnettomuuksissa promillelukemat ovat kovia ja 42 prosentilla oli taustallaan aiempia rattijuopumustuomioita.

– Kuolemaan johtaneissa rattijuopumusonnettomuuksissa promillelukemat ovat kovia ja 42 prosentilla oli taustallaan aiempia rattijuopumustuomioita. Kuljettajilla on siis yleensä ollut pitkäaikaisia päihdeongelmia. Tällaisten ajoterveyteen kytkeytyvien ongelmien vähentäminen liikenteessä vaatii useiden viranomaistahojen pitkäjänteistä yhteistyötä, OTIn liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari sanoo.

Turmakuljettajista 18:n epäillään huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta. Heistä kuusi oli käyttänyt muiden aineiden lisäksi myös alkoholia. Huumausainetapauksia oli neljä edellisvuotta enemmän.

Alle 25-vuotiaat kuljettajat aiheuttivat vuonna 2016 edellistä vuotta vähemmän liikenneonnettomuuksia, mikä näkyi heidän osuutensa laskemisessa myös alkoholionnettomuuksissa. Yleensä nuoret kuljettajat ovat aiheuttaneet rattijuopumusonnettomuuksista yli kolmanneksen, mutta nyt heidän osuutensa oli neljännes. Nousua alkoholionnettomuuksien määrässä tapahtui puolestaan 26–40 -vuotiaiden ikäluokassa.

Kuolemaan johtaneet alkoholionnettomuudet ovat painottuneet yleensä voimakkaasti kesäkuukausille. Viime vuonna rattijuopumusonnettomuudet jakautuivat poikkeuksellisesti niin, että puolet kuolinonnettomuuksista sattui kesäkaudella huhti–syyskuun välillä ja puolet talvikaudella.

– Poikkeuksellinen kehitys rattijuoppojen kuolonkolarien jakautumisessa myös talvikaudelle on jatkunut jo muutaman vuoden, mutta näkyi viime vuonna erityisen voimakkaasti. Syytä tälle kehitykselle ei vielä ole tiedossa, OTIn liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen kertoo.

– Tilastoista kuitenkin näkee, että talvikautena sattuneissa alkoholionnettomuuksissa oli enemmän yhteenajoja toisten ajoneuvojen kanssa. Kesällä rattijuopot suistuivat yleensä yksinään tieltä kesäyössä, Holopainen kuvailee onnettomuuksien eroja.

Ylös