Gluteenittomat tuotteet ovat jopa yhdeksän kertaa tavanomaisia kalliimpia

4.5.2017 klo 09:26 Politiikka Samuli Rissanen

Gluteenittomien tuotteiden hinnat ovat hieman laskeneet. Keliakialiiton tekemän hintaselvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio maksaa kuitenkin edelleen moninkertaisesti enemmän kuin tavanomainen ruokavalio.

Gluteenittomien tuotteiden hinnat yhä tavanomaisia kalliimpia, vaikka hinnat ovat hieman laskeneet. Gluteeniton ruokavalio aiheuttaa keliaakikolle ylimääräisiä kustannuksia 62 euroa kuukaudessa.

Suurimmat hintaerot ovat gluteenittomissa jauhoissa ja pastavalmisteissa

Gluteenittomat tuotteet saattavat olla jopa yhdeksän kertaa tavanomaisia kalliimpia. Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokisen mukaan suurimmat hintaerot ovat gluteenittomissa jauhoissa ja pastavalmisteissa.

Keliakialiitto laski tuoreiden hintatietojen ja Tilastokeskuksen kuluttajahintojen perusteella, paljonko keliaakikolle koituu ylimääräisiä kustannuksia gluteenittomasta ruokavaliohoidosta. Lähtökohtana käytettiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia sekä niiden energiatarpeen viitearvoja ja viljan syöntisuosituksia.

Hintaselvitykseen kerättiin 151 gluteenittoman elintarvikkeen hinnat 65 paikkakunnalta ja 162 kaupasta. Hinnat koottiin eri puolilta Suomea helmikuussa 2017.

Edellinen vastaava selvitys on vuodelta 2014. Selvityksen perusteella gluteenittomien tuotteiden keskimääräiset kilohinnat ovat hieman laskeneet.

– Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut ja valikoima laajentunut. Kauppaketjut ovat lisänneet omiin tuotesarjoihinsa gluteenittomia tuotteita. On hienoa, että hinnat ovat nyt laskemaan päin, Jokinen sanoo.

Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen muistuttaa, että vaikka gluteenittomien tuotteiden hinnat ja ylimääräiset kustannukset ovat edellisestä selvityksestä hieman laskeneet, jää keliakiaa sairastavalle kuitenkin merkittävästi aikaisempaa enemmän maksettavaa ruokavaliokorvauksen poistumisen vuoksi.

Laskelmien perusteella keliaakikolle aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia 62 euroa kuukaudessa eli 756 euroa vuodessa. Vuonna 2104 tehdyn laskelman mukaan ylimääräiset kustannukset olivat 68 euroa kuukaudessa.

Aikuiset keliaakikot saivat vuoden 2015 loppuun saakka Kelalta ruokavaliokorvausta, jolloin ylimääräistä maksettavaa jäi noin 44 euroa kuukaudessa ja 533 euroa vuodessa.

Keliakialiitto on huolissaan siitä, miten pienituloiset, työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset pystyvät huolehtimaan sairautensa hoidosta.

– Jos keliaakikko ei pysty huolehtimaan tarkasta gluteenittomasta ruokavaliostaan, lisäsairauksien riski kasvaa. Hyvällä hoidolla keliakiaa sairastava pysyy työ- ja toimintakykyisenä. Yhteiskunta tukee muita pitkäaikaissairaita. On väärin, että keliakiaa sairastavat on jätetty oman onnensa nojaan. Keliakiakorvaus tulee saada takaisin, Kekkonen korostaa.

Suomessa on diagnosoituja keliaakikkoja yli 36 000. Valtaosa keliakiaa sairastavista on vielä löytymättä, sillä tutkimusten mukaan keliakiaa esiintyy maassamme kahdella prosentilla väestöstä eli yli 100 000 suomalaisella.

Keliakian oireet ovat yksilöllisiä ja ne heijastuvat koko elimistöön. Keliakiaa on kaikenikäisillä ihmisillä.

 

Ylös