Kansanedustaja Sari Tanus toivoo hallituksen korjaavan esitystä uudesta alkoholilaista

7.5.2017 klo 08:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus haluaa hallituksen vielä kertaalleen miettivän alkoholilakiuudistuksen yksityiskohtia. Tanuksen huolena on erityisesti nelosoluen tulo ruokakauppoihin.

– Alkoholilain muutos tulee oleellisesti lisäämään sosiaali- ja terveyshaittoja. Ihmetystä herättää, miksi lakivalmistelussa, poliisin ja terveysalan asiantuntijalausunnot on ohitettu kokonaan, Tanus sanoo.

Hän paheksuu panimoliiton erittäin näkyvää lobbausta lakia valmisteltaessa. Erityisen hämmästynyt Tanus oli joulun alla, kun panimoliiton lahjapakkauksia toimitettiin lakia valmisteleville kansanedustajille. Myös muutaman panimoliitolta avoimesti tukea saavan kansanedustajan toiminta lakivalmistelussa on herättänyt kummastusta.

– On parempi, että suurempi osa alkoholin käytöstä tapahtuu valvotuissa oloissa ravintoloissa.

Tanus peräänkuuluttaa rehellistä, faktoihin perustuvaa, päätöksentekoa. Ei yhden etujärjestön tahdon mukaista lainvalmistelua.

Tanuksen mukaan tavoitellut ”sotesäästöt” valuvat täysmääräisinä alkoholihaitoista aiheutuviin kustannuksiin, jos alkoholilaki muuttuu suunnitellulla tavalla.  Hän vetoaakin hallituspuolueiden kansanedustajiin, jotta nämä vielä tekisivät muutoksia lakiesitykseen.

– On parempi, että suurempi osa alkoholin käytöstä tapahtuu valvotuissa oloissa ravintoloissa.  Nyt pelkona on, että yhä suurempi osa alkoholin käytöstä tapahtuisi kotioloissa ja näin myös ongelmat kodeissa kasvavat, Tanus sanoo.

Hän muistuttaa, että lakiuudistus uhkaa syödä myös ravintoloiden kannattavuutta.

Sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö ja opetusministeriö ovat antaneet lakiuudistuksesta hyvin kriittisiä lausuntoja, joita kansanedustajien olisi Tanuksen mukaan syytä kuulla herkällä korvalla. Hän toivoo, että kolmen ministeriön ääni kuuluu päätöksiä tehtäessä selkeästi kovempaa kuin panimoliiton.

– Toivon, että kaikissa hallituspuolueissa, kansanedustajat voisivat tehdä asiassa omantuntonsa mukaisia päätöksiä ilman, että joidenkin puolueiden edustajat ovat äänestyksessä pakotettuja ryhmäkuriin. Uuteen alkoholilakiin tulee suhtautua vakavasti, sillä kyseessä on monelle suomalaiselle hengenvaarallinen uudistus, Tanus toteaa.

Ylös