Jopa 80 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista olisi ennaltaehkäistävissä

17.5.2017 klo 12:48 Kotimaa Samuli Rissanen

– Terveillä elintavoilla voidaan ennaltaehkäistä monia sydänsairauksia. Tupakoinnin lopettaminen, liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat avainasemassa, Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala kertoo.

Hekkalan mukaan on hyvä olla tietoinen myös omista riskitekijöistään, kuten kolesteroliarvoista ja verenpaineesta. Jos hyvät elintavat eivät riitä, saatetaan ennaltaehkäisyn tehostamiseksi tarvita myös lääkehoitoa.

Aina eivät hyvät elintavat riitä

On kuitenkin myös sydänsairauksia, joita ei voi hyvillä elintavoilla välttää. Suomessa syntyy 10 synnynnäisesti sydänsairasta lasta joka viikko. Myös monet rytmihäiriösairaudet saattavat ilmaantua muutoin terveelle ihmiselle.

Yhteistä näille yllättäville sairauksille on se, että sairastunut tarvitsee lääketieteellisen avun lisäksi paljon tietoa ja tukea. Sydänliitto ja sen jäsenjärjestöt tarjoavat sairastuneille tietoa ja oppaita, vertaistukea sekä erilaisia kursseja ja tilaisuuksia.

Sydänliitto tekee myös monipuolista ennaltaehkäisevää työtä ja auttaa esimerkiksi riskitekijöiden tunnistamisessa sekä antaa neuvontaa ja ohjausta elintapojen muuttamisessa.

Sairaudet tulevat usein yllätyksenä ilman ennakkovaroitusta. Sydänliitto tarjoaa tietoa, tukea ja kursseja sairastuneille sekä tekee ennaltaehkäisevää työtä.

Sydänliiton kesäkampanjan tavoitteena on muistuttaa sydän- ja verisuonisairauksien yleisyydestä Suomessa. ”Se voi tapahtua kenelle tahansa” -kampanjassa kerätään lahjoituksia Sydänliiton työhön sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä sairastuneiden tukemiseen. Samalla kannustetaan ihmisiä jakamaan omia sydäntarinoita.

Kampanjaan voi osallistua osoitteessa www.kenelletahansa.fi. Kampanjasivuilta voi myös katsoa Paavon ja Tapanin sydäntarinat.

 

Ylös