Sari Essayah: ”Sote-uudistus ei kelpaa tällaisenaan – integraatiotavoitteet vaarassa jäädä toteutumatta”

20.5.2017 klo 15:20 Politiikka Kristiina Kunnas

Sari Essayah muistutti Kristillisdemokraattien puoluevaltuustolle, ettei Kristillisdemokraatit pysty kannattamaan sote-uudistusta tällaisenaan. – En usko, että integraatiotavoitteet toteutuisivat tällä mallilla.

Puheenjohtaja Sari Essayah piti poliittisen katsauksen puoluevaltuuston kokouksessa Kouvolassa.

Kevään eduskuntatyössä on ollut paljon päänvaivaa.

– Hätäisesti tehty asumistuen muutos oli huono ja aiheuttaa monille ongelmia, Essayah kritisoi.

Essayah kertoi yllättyneensä siitä, että välillä virkamiehiltä ja eduskunnalta katoaa kyky erottaa isot ja pienet asiat.

– Niinpä meillä siellä samaan aikaan oli päätettävänä arvopaperimarkkinoiden hallintarekisterilaki, mutta valtavan pitkä keskustelu ja vääntö käytiin talkooruokailun verottamisesta, Essayah kertoo.

– Tällaisella talkootyön yhteydessä tarjottavan ruuan veronalaisuudella vain kiusataan arvokkaan vapaaehtoistyön tekijöitä. Se lisää byrokratiaa ja omantunnontarkat ihmiset ahdistuvat, Essayah arvosteli.

Essayah kannusti puoluevaltuuston edustajia.

– Kokouksestanne lähti viime keväänä tärkeä asia liikenteeseen. Siitä ideasta saimme taaperobonus-ajatuksen koko puolueen malliksi.

IMG_1430

Tuore isä, Mikko Kiuttu, sai kiitokset ja aplodit Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kokouksessa Kouvolassa. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah piti poliittisen katsauksen ja kiitti Kiutun viime kevään puoluevaltuustossa ehdottamaa taaperobonusta. Ehdotus jalostettiin koko puolueen malliksi. (Kuva Kristiina Kunnas)

Essayah osoitti kiitoksensa Uudenmaan valtuustoedustajalle Mikko Kiutulle.

– Lämmin kiitos tuoreelle isälle Mikko Kiutulle taaperobonus-asiasta. Sieltä malli lähti liikkeelle, Essayah sanoi ja Kiuttu sai onnitteluaplodit.

Essayah kertoi sote-uudistuksen tulleen eduskuntaan.

– Mutta emme pysty kannattamaan sitä tällaisenaan. Nämä integraatiotavoitteet eivät tällä mallilla toteudu, Essayah epäili.

– Tällä aikataulutuksella yhtiöittämistä ja tietojärjestelmiä on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta saada saumattomasti ja turvallisesti rakennettua.

– Uudistusta jarruttavat nämä tietotekniset asiat, Essayah muistutti.

Olemme olleet puolueena erittäin huolissamme ammatillisen koulutuksen leikkaamisesta.

Hän painotti sitä, että mallin on oltava sen tyyppinen, ettei se kavenna valinnanvapautta. Lisäksi sen pitää olla yhdenvertainen.

Essayah toi puheessaan esiin myös huolen koulutustarjonnan supistumisesta.

– Olemme olleet puolueena erittäin huolissamme ammatillisen koulutuksen leikkaamisesta. Koulutustarjonta supistuu ja henkilöstö vähenee, ja vähenevä lähiopetus murtaa poikien mahdollisuuksia valmistua ammattiin. Nuorilta miehiltä jää koulutus kesken, Essayah totesi.

– Omatoimiopetus ei kaikilta nuorilta onnistu, hän jatkoi.

Varsinais-Suomen edustaja Jari Tulonen kommentoi ammatillisen koulutuksen muutosta.

– Olen seurannut poikani koulua. Koulu on kolmivuotinen, mutta hänellä näyttää olevan koulua vain kahtena päivänä viikossa. Eikö opiskelua voisi tiivistää lyhemmäksi, Tulonen kysyi.

Sari Essayah toi vakavia terveisiä Euroopasta. Hän toimi europarlamentaarikkona 2009–2014.

– Haluammeko olla mukana sellaisessa liittovaltiokehityksessä, jota jo komissionkin papereissa on näkyvillä, Essayah kysyi.

 

Ylös