Aalto-2-satelliitin laukaisu kiertoradalle myöhästyy

22.5.2017 klo 10:26 Politiikka Samuli Rissanen

Huomiseksi suunniteltua satelliitin vapautusta joudutaan siirtämään ylimääräisen avaruuskävelyn takia. Ellei uusia ongelmia tule, Aalto-2 pääsee aloittamaan missionsa todennäköisesti vielä tällä viikolla.

Opiskelijavoimin rakennettu Aalto-2-satelliitti ei pääsekään kiertoradalle huomenna (23.5), sillä sen ja muiden QB50-missioon osallistuvien nanosatelliittien vapautusta Kansainväliseltä avaruusasemalta joudutaan siirtämään ylimääräisen avaruuskävelyn takia.

Avaruuskävelyn aikana vaihdetaan aseman ulkopuolella oleva rikkoutunut kommunikaatiolaite.

Suunnitelmien muuttuminen on avaruusmaailmassa pikemminkin sääntö kuin poikkeus

Suunnitelmien muuttuminen on avaruusmaailmassa pikemminkin sääntö kuin poikkeus, minkä sekä Aalto-2 että Intiasta laukaistava Aalto-1-satelliitti ovat joutuneet jo moneen otteeseen kokemaan.

Aallon satelliittiprojektia johtava professori Jaan Praks toivoo, että avaruuskävely onnistuu ja avaruusasema saadaan huollettua.

– Ellei uusia ongelmia tule, Aalto-2 pääsee aloittamaan missionsa hyvin pian, ehkä vielä tällä viikolla. Seuraamme päivittäin myös muita QB50-projektin satelliitteja, Praks kertoo.

QB50-mission tarkoituksena on tuottaa ensimmäistä kertaa kattava malli maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksista. Missioon osallistuu kymmeniä nanosatelliitteja.

Ainoastaan kahden kilon painoinen Aalto-2 kantaa mukanaan Oslon yliopistossa kehitettyä multi-Needle Langmuir Probe (mNLP) hyötykuormaa plasman ominaisuuksien mittaamiseen.

Ensimmäinen Aalto-2-satelliitin lähettämä signaali kuullaan todennäköisesti muun kuin Aalto-yliopiston Otaniemessä sijaitsevan maa-aseman kautta. Satelliitin kiertorata on lähellä päiväntasaajaa, joten satelliittiin voidaan olla yhteydessä Otaniemestä vain ajoittain.

Aalto-yliopiston maa-asemasta vastaava Petri Niemelä kertoo, että missiossa on mukana useita maa-asemia ympäri maailmaa.

– Satelliittien lähettämä tieto jaetaan kaikkien kesken. Ensimmäinen signaali saataneen muutaman päivän kuluessa vapautuksesta, Niemelä arvioi

Aallon toinen nanosatelliitti, Aalto-1, laukaistaan Intiasta PSLV-raketilla kesäkuun alkupuolella.

Ylös