Trump yritti löytää rauhanprosessia vierailullaan Israelissa

23.5.2017 klo 07:35 Ulkomaat KD Lehti

Käynti Itkumuurilla ensimmäisenä istuvana presidenttinä herätti kritiikkiä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili maanantaina Jerusalemissa ja Tel Avivissa vakuuttelemassa Israelin johtoa yhteisistä tavoitteista.

Valkoinen talo oli etukäteen markkinoinut vierailua tilaisuutena edistää Lähi-idän rauhanprosessia. Aikaisemmin Trump on arvioinut, että rauhan saaminen Israelin ja palestiinalaisten välille voi olla ”helpompaa kuin ihmiset uskovat”.

Trump ehti Jerusalemissa käydä Itkumuurilla ensimmäisenä istuvana Yhdysvaltain presidenttinä. Vierailu oli kuitenkin herättänyt suuttumusta jo etukäteen, koska Itkumuuri sijaitsee Israelin vuonna 1967 miehittämässä Jerusalemin itäosassa.

Päivällä Israelin presidentin Reuven Rivlinin luona käydessään Trump painotti, että Iranin ei pidä koskaan antaa saada ydinasetta. Trump myös tuomitsi jälleen Teheranin tuen ”terroristeille”.
Trump sanoi, että sekä Yhdysvallat että Israel vaativat Irania lopettamaan terroristien ja puolisotilaallisten joukkojen rahoituksen, koulutuksen ja varustamisen.

Trump sanoi, että sekä Yhdysvallat että Israel vaativat Irania lopettamaan terroristien ja puolisotilaallisten joukkojen rahoituksen, koulutuksen ja varustamisen.

Trumpin puheet olivat mieluisaa kuultavaa isäntämaan johtajille, jotka pitävät Irania arkkivihollisenaan.

Tapaamisessa pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa Trump sanoi, että Iranin pitäisi olla kiitollinen siitä, että solmimalla sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa se pääsi irti pakotteista.

– Sen sijaan, että he sanoisivat kiitos Yhdysvallat, he tuntevat olonsa rohkaistuneiksi.

Jo sunnuntaina Saudi-Arabian Riadissa pitämässään puheessa Trump syytti Irania konfliktien ja terrorin lietsomisesta. Trumpin mukaan kaikkien maiden on tehtävä yhteistyötä Iranin eristämiseksi.

Iranin presidentti Hasan Ruhani puolestaan kommentoi maanantaina Trumpin Saudi-Arabian visiitin olleen vain esitystä ilman järkevää tai poliittista syytä.

Ruhani sanoi myös, että maa jatkaa ohjuskokeita ”tarvittaessa”.

Trump ei ollut turvassa kotimaansa kohuilta vaan joutui vastaamaan kysymykseen keskusteluista venäläisdiplomaattien kanssa.

Trump ei ole omien sanojensa mukaan maininnut Israelia keskusteluissa venäläisdiplomaattien kanssa.

– En ole sanonut sanaa tai nimeä Israel, sanoi Trump.

Trump kommentoi asiaa tavatessaan Netanjahun. Pääministeri Netanjahu sanoi, että turvallisuusyhteistyö on kunnossa eikä ole koskaan ole ollut paremmalla tolalla. Trump tapasi Netanjahun jo toisen kerran tänä vuonna.

Trump tapaa tiistaina palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Israelista Trump matkustaa Italiaan, missä hän tapaa muun muassa paavi Franciscuksen.

Belgiassa torstaina Trump puolestaan tapaa EU:n ja Naton jäsenmaiden johtajia. Kiertomatka päättyy perjantaina johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokoukseen Sisiliassa.

Lähteet: STT-AFP
Ylös