Peter Östman Unescon päätöslauselmasta: Antoiko Suomen hallitus tukensa Ruotsin äänestyskäyttäytymiselle?

24.5.2017 klo 11:30 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kysymyksen Suomen menettelytavoista Unescon hallintoneuvoston Miehitetty Palestiina-päätöslauselmaäänestyksessä.

Unescon päätöslauselma on jatkoa Unescon maailmanperintökomitean viime lokakuussa tekemälle päätökselle, joka riistää Israelilta osallisuuden ja historiallisen siteen Temppelivuoren alueeseen.

Tuolloin Suomi pidättäytyi äänestyksestä. Uusikin päätöslauselma kritisoi terävästi Israelin rakennushankkeita Jerusalemin vanhan kaupungin itäosissa, vaatii Israelia kumoamaan kaikki Israelin lainsäädännölliset ja hallinnolliset hankkeet ja toimenpiteet, jotka muuttaisivat Jerusalemin kaupungin ”luonnetta tai statusta” ja kyseenalaistaa Israelin oikeuden rakentaa alueella.

Ruotsi, joka edusti kaikkia Pohjoismaita Unescon äänestyksessä, äänesti päätöslauselman puolesta. Östman muistuttaa, että välillisesti Suomikin yhtyi nyt tähän kritiikkiin

Ruotsi, joka edusti kaikkia Pohjoismaita Unescon äänestyksessä, äänesti päätöslauselman puolesta. Kristillisdemokraattien Peter Östman muistuttaa, että välillisesti Suomikin yhtyi nyt tähän kritiikkiin.

Östman haluaakin hallitukselle osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä selvittää, onko Suomen hallitus antanut tukensa Ruotsin äänestyskäyttäytymiselle.

Unescon hallintoneuvoston päätöslauselma ottaa myös vahvasti kantaa Israelin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Päätöslauselmassa vaaditaan esimerkiksi Israelin ylläpitämää Gazan sulkua lopetettavaksi ja käytetään Israelista politisoitunutta nimitystä ”miehitysvalta”.

Östmanin mukaan päätöslauselma asettuu keskeisessä Israelin turvallisuuteen liittyvässä kysymyksessä Israelin vihollisen puolelle. Hän muistuttaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei edes kuulu Unescon tehtäväalueeseen.

– Unescon tehtävänä on kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla edistää rauhaa ja kansojenvälistä yhteistyötä. Miksi pohjoismaat asettuivat tukemaan tällaista esitystä, Östman ihmettelee.

 

Ylös