”Eduskunta- ja eurovaalien yhdistäminen ei tuottaisi tuntuvaa hyötyä” – KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä vastusti ehdotusta

31.5.2017 klo 15:16 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä vastusti eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä vuonna 2019. – Vaikka olen huolissani äänestysaktiivisuudesta, en nähnyt riittävää hyötyä vaalien liittämisestä yhteen, Maanselkä perustelee.

Puoluesihteerit muodostivat työryhmän, jossa pohdittiin eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä vuonna 2019.

Perustuslakiasiantuntijat pitävät tärkeänä, että puolueet olisivat mahdollisimman yksimielisiä vaalien mahdollisesta yhdistämisestä. Tämän vuoksi vaalien yhdistäminen ei ainakaan toistaiseksi etene. Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä vastusti yhdistämistä.

Toki puoluekoneistolle olisi helpompaa mennä yksillä vaaleilla. Hirveä vaaliryysis siinä on takana, ja eurovaalikampanjaa tehdään samaan aikaan kuin käydään hallitusneuvotteluja. Mutta asiantuntijoiden kriittisyys käänsi mieleni.

Puoluesihteerien työryhmä jätti oikeusministeri Antti Häkkäsen harkittavaksi, viedäänkö esitystä vaalien yhdistämisestä eteenpäin.

Puoluesihteereistä koostuva työryhmä luovutti keskiviikkona mietintönsä asiasta ministeri Häkkäselle. Hän aikoo käydä työryhmän raportin huolella läpi ennen kuin palaa asiaan.

Enemmistö piti yhdistämistä järkevänä, mutta Kristillisdemokraattien lisäksi sitä vastustivat SDP ja RKP.

– Olisimme joutuneet perustuslain kanssa tekemisiin, sillä eduskunnan kautta olisi pitänyt pidentää muutama kuukausi, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä muistuttaa.

– Olen huolissani äänestysaktiivisuudesta, mutta tuskin tämä kertatoimenpide kaksien vaalien yhdistämisestä kovin paljon parannusta toisi, hän perustelee.

On varsin todennäköistä, että puolueet potevat vaaliväsymystä keväällä 2019. Silloin järjestetään siis eduskuntavaalit ja kesän kynnyksellä eurovaalit. Vuonna 2018 ovat puolestaan olleet sekä presidentin- että maakuntavaalit, mikäli viimeksi mainitut nyt pysyvät aikataulussaan.

– Keväällä 2019 moni on ehdokkaana sekä eduskunta- että eurovaaleissa, mutta jos ne pidettäisiin samaan aikaan, olisi näillä ehdokkaalla samoissa vaaleissa kaksi eri numeroa. Ei sekään kovin järkevältä kuulosta.

– Toki puoluekoneistolle olisi helpompaa mennä yksillä vaaleilla. Hirveä vaaliryysis siinä on takana, ja eurovaalikampanjaa tehdään samaan aikaan kuin käydään hallitusneuvotteluja. Mutta asiantuntijoiden kriittisyys käänsi mieleni.

Lisäksi EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuussa 2019.

– Vaalit vaativat puoluekentältä jaksamista. Mutta niin tämä toimiala vain toimii. Puolueiden on mentävä vaaleista vaaleihin, Maanselkä kiteyttää.

Vaaliruuhka 2018–19:

• maakuntavaalit ja presidentinvaalit tammikuussa 2018
• eduskuntavaalit huhtikuussa 2019
• eurovaalit alkukesällä 2019 (EU:n komissio päättää ajankohdan 2018)

 

Ylös