Sari Tanus alkoholilain torppautumisesta: ”Meidän kansanedustajien pitää toimia hyvinvoinnin edistämiseksi”

31.5.2017 klo 17:03 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus on tyytyväinen alkoholilain kokonaisuudistuksen pysähtymisestä. –  Meidän kansanedustajien olisi toimittava hyvinvoinnin edistämiseksi. Alkoholilain liberalisoiminen ei olisi ollut sitä, Tanus toteaa.

– Niin monet asiantuntijat on kuultu, ja kaikilta tuli tyrmäävää palautetta uudistuksen vaaroista,  panimoliittoja ja kaupan edustajia lukuunottamatta, kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa.

Hän hämmästelee sitä, että nyt osa hallituspuolueiden kansanedustajista on tyrmistyneitä lakimuutoksen tyssäämisestä.

Tanuksen mielestä on pöyristyttävää, että useampikin kansanedustaja on sanonut lakimuutoksen torppautumisen jälkeen, että se vain pitäisi viedä eteenpäin.

– Hyvinvoinnin edistämiseksihän meidän kansanedustajien pitäisi toimia, Tanus sanoo.

– Kun ja jos ollaan vastuuntuntoisia, niin pyydetään asiantuntijoilta lausuntoja. Niiden mukaan sitten muutetaan suunnitelmaa ja esitystä, hän perustelee.

Hänen mielestään on pöyristyttävää, että useampikin kansanedustaja on sanonut lakimuutoksen torppautumisen jälkeen, että se vain pitäisi viedä eteenpäin.

– Toisaalta tässä näkyy se valtava lobbaus, jota on tehty, että vahvemmat oluet ja limuviinat saataisiin vähittäiskauppoihin. Ja toisaalta se, että suomalaisten suhtautuminen alkoholiin on outo. Se tulee ilmi niiden kansanedustajien suhtautumisessa, jotka haluavat jättää huomiotta monien asiantuntijan varoittavat lausunnot.

– Jääräpäisesti vain halutaan viedä asiaa eteenpäin, Tanus ihmettelee.

Tanus totesi aiemmin Tamperelaisen haastattelussa, että osa myyntivoitoista menisi ulkomaille, mutta haittojen hoidot jäävät meille.

– Se ’pieni prosenttinousu’ tekee humaltumisesta niin paljon helpompaa.

– Suomalaisten geeniperimässä on viidellä prosentilla selvä riski tulla ongelmakäyttäjiksi. Kun meitä verrataan Eurooppaan, pitää muistaa, että meillä syrjäytyminen ja yksinäisyys ovat muuta Eurooppaa suuremmat ongelmat. Alkoholia käytetään niiden lievitykseen.

Tanus listaa suomalaisia riivaavat vitsaukset pohjoisen synkkyyden ja yksinäisyyden, puhumattomuuden ja yhteisöllisyyden puutteen.

– Suomalaisten pitäisi oppia ensin jakamaan surujaan ja ilojaan, eikä käyttää alkoholia lääkkeeksi.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on varoittanut kohtuukäyttäjillä piilevästä isosta ongelmasta.

– Yhtäkkiä tömähdetäänkin terveysongelmiin ja ongelmakäyttöön, Tanus muistuttaa.

– Alkoholi on kuitenkin elimistölle myrkky, lääkäri-kansanedustaja jatkaa.

Hänen mukaansa miljoona suomalaista kärsii lähipiirin alkoholinkäytöstä. Lapsia tästä joukosta on puoli miljoonaa.

– En löydä sitä järkeä, että saatavuutta pitäisi helpottaa ja pitoisuuksia vahvistaa sekä käytön mahdollisuutta lisätä. Hyvinvointiimme kuuluvat terveys, koti ja toimeentulo, ja ne kaikki ovat vakavasti uhattuina, jos alkoholin käyttö riistäytyy hallitsemattomaksi.

 

 

Ylös