Essayah ryhmäpuheessaan – KD:n ”kuudes skenaario” hakee hyötyjä EU-yhteistyöstä, mutta torjuu liittovaltiokehityksen

31.5.2017 klo 22:08 Politiikka Kristiina Kunnas

– Komissio perustelee EU:n syventämisen välttämättömyyttä lupausten, odotusten ja tulosten ristiriidalla, totesi Sari Essayah kristillisdemokraattien ryhmäpuheessa. Eduskunta keskusteli keskiviikkona pääministerin ilmoituksesta koskien ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä EU-toimintaympäristön muutosta.

Kansanedustaja Sari Essayah piti Kristillisdemokraattien ryhmäpuheen eduskunnan keskustellessa pääministerin ilmoituksesta.

Alkoholilakiuudistuksen pysähtyminen oli keskiviikon iso uutinen mediassa, mutta eduskunnassa keskusteltiin toisenlaisista vakavista aiheista.

Esimerkiksi SDP:n Eero Heinäluoma ihmetteli, että eduskunnassa kuullaan puheita Suomen EU-erosta samaan aikaan, kun näyttää siltä, että Yhdysvallat olisi hylkäämässä Pariisin ilmastosopimuksen.

Pääministeri Juha Sipilää ja eurooppaministeri Sampo Terhoa kovisteltiin eduskunnassa Terhon puheista, joiden mukaan Suomen EU-jäsenyydestä pitäisi jossain vaiheessa järjestää kansanäänestys.

Opposition mutta myös hallituspuolueiden riveistä on paheksuttu puheita ja pidetty niitä jopa turvallisuusuhkana ja Suomen kansallisten etujen vastaisina. Sipilä puolustautui toteamalla, ettei nykyinen hallitus tuo esitystä EU-eroa koskevasta kansanäänestyksestä.

Presidentti Donald Trumpin viimeviikkoinen vierailu jätti Eurooppaan epävarmuuden jäljen. Trump ei maininnut sanaakaan siitä, että Yhdysvallat tai Nato olisivat eurooppalaisten liittolaistensa tukena kriisitilanteessa.

Tätä seurasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin viime sunnuntainen vaalipuhe, jossa tämä totesi Euroopan joutuvan jatkossa pärjäävän ilman muiden tukea.

– Yhdysvallat ja Britannia eivät enää ole luotettavia kumppaneita, liittokansleri Merkel sanoi vaalitilaisuudessa Münchenissä.

Hänen mukaansa eurooppalaisten täytyy ottaa kohtalonsa omiin käsiin.

– Ajat, jolloin voimme täysin luottaa muihin, ovat katoamassa. Olen kokenut sen viime päivinä, Merkel sanoi.

Kristillisdemokraattien mielestä jäsenmailla on oltava vastuu omasta kehityksestään, muutoin ajaudumme väkisin kasvaviin tulonsiirtoihin unionin sisällä.

Essayah’n ryhmäpuheessa muistutettiin, että koko EU:n valkoisen kirjan ja euroalueen viimeistelyn ympärille kehitetty unionin syvemmän yhdentämisen prosessi lähtee ajatuksesta, että EU:n pitää ratkaista jäsenmaiden puolesta niiden kohtaamia ongelmia.

– Tämä ajattelu on perustoiltaan väärä. Mikäli EU:lle ja euroalueelle tai ’halukkaiden maiden’ ytimelle siirretään yhä enemmän tehtäviä ja päätösvaltaa, on lisättävä myös rahoitusta ja yhteisvastuuta veloista, Essayah huomauttaa.

– Kristillisdemokraattien mielestä jäsenmailla on oltava vastuu omasta kehityksestään, muutoin ajaudumme väkisin kasvaviin tulonsiirtoihin unionin sisällä, Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraattien mielestä parempi, ”kuudes skenaario”, olisi mitoittaa odotukset realistisiksi ja säilyttää jäsenvaltioiden vastuu omasta kehityksestään.

– Jäsenmailla pitää säilyä paine tarpeellisten uudistusten tekemiseen. Rakennemuutoksia ei saa laiminlyödä turvaten ulkopuoliseen tukeen.

Sari Essayah’n johtama Kristillisdemokraatit ja Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä torjuvat suunnitelmat liittovaltiokehityksestä.

– On toimittava nykyisten perussopimusten puitteissa ja haettava yhteistyöstä jäsenvaltioille hyötyjä niin talouden kuin turvallisuudenkin saralla. On keskityttävä sisämarkkinoiden vapauttamiseen reilulle kilpailulle suuntana terve markkinatalous ja yhdistettävä voimia kaikkia hyödyttävissä hankkeissa, Essayah visioi.

Ylös