Reformaatio 500 -merkkivuosi näkyy kulttuurissakin – Luther-ooppera avaa Urkuyö ja Aaria -festivaalin

1.6.2017 klo 15:19 Kotimaa KD Lehti

Reformaatio 500 -merkkivuosi sekä Suomi 100 -juhlavuosi näkyvät myös Urkuyö ja Aaria -festivaalissa Espoossa, kun Kari Tikan Luther-ooppera aloittaa Urkuyö ja Aaria -kesäfestivaalin.

Urkuyö ja Aarian koko kesän mittaisen festivaalin aloittaa tänä vuonna Kari Tikan Luther-ooppera kolmella esityksellä 1.-8.6.2017 Tapiolan kirkossa.

Taiteellisen johtajan Erkki Korhosen suunnittelemassa ensimmäisessä festivaalikesässä näkyvät tänä vuonna vietettävät Reformaatio 500 -merkkivuosi sekä Suomi 100 -juhlavuosi. Festivaali jatkuu Luther-oopperan jälkeen kesäiltojen konserteilla Espoon tuomiokirkossa torstaisin 15. kesäkuuta – 31. elokuuta. Espoon tuomiokirkon iltakonsertit tunnetaan sekä poikkeuksellisesta tunnelmallisuudestaan että mainioista ohjelmistaan.

Tapiolan kirkossa esitettävän Luther-oopperan jälkeen saadaan nauttia 12 kesäillan konsertista aina torstai-iltaisin 15.6.–31.8. Espoon tuomiokirkossa, joka on tunnelmallinen keskiaikainen kivikirkko.

Kari Tikan Luther-ooppera kertoo uskonpuhdistuksen isästä Martti Lutherista ja hänen kamppailustaan hyvän ja pahan välillä. Oopperan uuden produktion ohjaa Juulia Tapola ja se toteutetaan yhteistyössä Espoon seurakuntien kanssa Reformaatio 500 -merkkivuoden kunniaksi. Oopperan kantaesitys oli vuonna 2000 Jussi Tapolan ohjaamana.

Luther-oopperan ensi-ilta on 1. kesäkuuta klo 19.30, ja se on jo täyteen varattu. Muut esitykset ovat perjantaina 2. ja torstaina 8. kesäkuuta klo 19.30 Tapiolan kirkossa.

Oopperan päärooleissa ovat Elja Puukko (baritoni) Lutherina, Emriikka Salonen (sopraano) Lutherin vaimona Katharina von Borana ja Aki Alamikkotervo (tenori) Saatanana. Muissa rooleissa laulavat Hannu Jurmu (tenori), Alina Koivula (sopraano) ja Jussi Merikanto (basso). Musiikin johtaa Erkki Lasonpalo ja orkesterina soittaa E-ensemble. Luther-kuorossa on laulajia pääkaupunkiseudun kuoroista. Kuoron valmennuksesta vastaa Tatu Erkkilä.

Oopperan visualisoinnista vastaavat Juulia Tapola, Anna Kontek ja Suvi Saari. Osa puvustuksesta ja lavastuksesta toteutetaan Omnian oppilastöinä. Yleisö pääsee esityksissä osallistumaan oopperan sisältämien Lutherin virsien laulamiseen.

Oopperaa ovat tukeneet Espoon seurakuntien lisäksi muun muassa Espoon kaupunki, Kirkkohallitus ja Espoon hiippakunta.

Erkki Korhosen suunnittelemassa festivaaliohjelmassa tarkastellaan erityisesti suomalaisuutta ja reformaatiota eri näkökulmista. Kesäiltojen tunnelmallisissa konserteissa tarjotaan suomalaisten sävelmuistoja, reformaatiota sekä tähtiä ja nuoria taitureita. Luther-oopperan jälkeen saadaan nauttia 12 kesäillan konsertista aina torstai-iltaisin 15.6.–31.8. keskiaikaisessa kivikirkossa.

Espoon tuomiokirkon konserteissa esiintyy taiteilijoita nuorista lahjakkaista taitureista maailmantähtiin. Konserttien alkamisaikaa on aikaistettu tunnilla paremman saavutettavuuden vuoksi ja kaikki tuomiokirkkokonsertit alkavat nyt klo 21.

Urkuyö ja Aaria 1.6.–31.8.2017

Luther-ooppera 1.6., 2.6. ja 8.6. klo 19.30 Tapiolan kirkossa
Konsertit 15.6.–31.8. torstaisin klo 21 Espoon tuomiokirkossa
Ohjelma: http://urkuyofestival.fi
Liput 14-39 € lippu.fi

 

Ylös