”Urho Kekkosen haastaminen suomettumisen vuosina vaati erityistä rohkeutta” – Sari Essayah arvioi edesmennyttä Raino Westerholmia

4.6.2017 klo 16:23 Politiikka Kristiina Kunnas

Viime torstaina 1. kesäkuuta 97-vuotiaana kuollut Raino Westerholm oli Kristillisdemokraattien ensimmäinen kansanedustaja. Hänet valittiin eduskuntaan 1970. Vuoden 1978 presidentinvaaleissa Westerholm uskalsi lähteä lyömään kiilaa iäkkään presidentin Urho Kekkosen laajaan kannatukseen. – Se vaati suomettumisen vuosina lujaa tahtoa, arvioi puheenjohtaja Sari Essayah.

Vuoden 1978 presidentinvaali oli historiallinen. 18-vuotiaat saivat äänestää ensi kerran. Lisäksi kaikki suuret puolueet olivat asettuneet iäkkään presidentin taakse. Urho Kekkosen takana oli laaja rintama, ja puolueet pelkäsivät äänestysaktiivisuuden jäävän kovin matalalle.

Muut presidenttiehdokkaat olivat Suomen Kristillisen Liiton (nykyisin Suomen Kristillisdemokraatit) Raino Westerholm, SKYP:n (Suomen Kansan Yhtenäisyyden puolue) Eino Haikala, SMP:n (nykyisin Perussuomalaiset) Veikko Vennamo ja PKP:n (Perustuslaillinen Kansanpuolue) Ahti M. Salonen.

Olin Kekkosen kanssa eri mieltä ulkopolitiikasta. Suomi kohteli epäreilusti Israelia. Lisäksi huomasin Kekkosen takertuvan valtaan, kun voimat heikkenivät.

Westerholm oli hankauksissa Kekkosen kanssa ja sai tältä myllykirjeenkin.

– Olin Kekkosen kanssa eri mieltä ulkopolitiikasta. Suomi kohteli epäreilusti Israelia. Lisäksi huomasin Kekkosen takertuvan valtaan, kun voimat heikkenivät, Westerholm sanoi vuonna 2016 Länsiväylä-lehden haastattelussa.

Westerholm siis arvosteli Kekkosta tämän asenteesta Israelia kohtaan. Eino Haikala kritisoi Kekkosta talouspolitiikan laiminlyönnistä ja Veikko Vennamo ilmoitti tietävänsä, että ulkomailal toivotaan presidentinvaihdosta Suomessa. Ahti M. Salonen näki yhteiskuntakehityksessä kansalaisten vapauksia rajoittavia piirteitä.

Westerholm keräsi yli 215 000 ääntä ja sai 8,8 prosentin kannatuksen. Hänen taakseen tuli 24 valitsijamiestä 300:sta, mutta käydyssä valitsijamiesäänestyksessä joku ylimääräinen antoi vielä äänensä Westerholmille, eli hänen takanaan oli lopulta 25 valitsijamiestä.

– Westerholm oli erityisesti rohkea, toteaa Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

– Presidentti Urho Kekkosen haastaminen suomettumisen vuosina vaati rohkeutta ja lujaa tahtoa.

Essayah kiittää Raino Westerholmin elämäntyötä.

– Puolueemme kunnioittaa suuresti Raino Westerholmin puolueemme ja maamme eteen tekemää työtä.

– Hänen valoisa, nöyrä ja syvästi vakaumuksellinen elämänasenteensa teki suuren vaikutuksen. Raino Westerholm oli uranuurtaja, joka turvasi kaikessa Jumalaan, lausuu puolueen nykyinen puheenjohtaja Sari Essayah.

Raino Olavi Westerholm

• syntyi 20. 11. 1919 Kuusankoskella
• metsänhoitaja
• Suomen Kristillisen Liiton (nykyisin Suomen Kristillisdemokraatit) 1. kansanedustaja (Kymen vaalipiiri)
• kansanedustajana 1970–79
• SKL:n puheenjohtaja 1973–82
• SKL:n presidenttiehdokas 1978 ja 1982
• rintamaveteraani
• majuri 1978
• naimisissa Sirkka-Liisa Westerholmin (s. 1917) kanssa vuodesta 1945, neljä lasta

 

Ylös