Hallitus pohtii edellytyksiään jatkaa-Rkp ja KD mahdolliset uudet kumppanit

12.6.2017 klo 09:24 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, keskustan Juha Sipilä, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho kokoontuvat tänään etsimään yhteistä arvopohjaa hallitusyhteistyön jatkumiseksi.

Hallituspuolueiden johtajat kokoontuvat aamupäivällä punnitsemaan edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkolle. Hallitusyhteistyö on vaakalaudalla perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

Periaatteessa keskustelu on normaali käytäntö, kun jonkun hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu. Käytännössä kysymys on kuitenkin siitä, löytyykö puheenjohtajistonsa täysin vaihtaneiden perussuomalaisten ja muiden hallituspuolueiden kesken yhteinen arvopohja.

Keskusteluja vaikeuttaa sekin, että ministeriposteihin on tulossa muutoksia. Jussi Halla-aho on toivonut, että hänen edeltäjänsä Timo Soini luopuisi ulkoministerisalkustaan.

Keskusteluja vaikeuttaa sekin, että ministeriposteihin on tulossa muutoksia. Jussi Halla-aho on toivonut, että hänen edeltäjänsä Timo Soini luopuisi ulkoministerisalkustaan.

Pääministeri Juha Sipilä korosti eilen, että uusien ministerien nimittäminen hallitukseen ei ole pelkästään perussuomalaisten sisäinen asia.

–  Myöskin ministerinimien täytyy nauttia muiden ryhmien luottamusta. Ministeriniminä ei voi olla ihan ketä tahansa, Sipilä sanoi Ylellä.

Halla-aho sanoi puolestaan eilisessä linjapuheessaan, että olisi valitettavaa, jos maan hallitus hajoaisi henkilökysymyksiin. Halla-aho syytti erityisesti kokoomusta hallitusyhteistyön vaikeuttamisesta ja arveli, että kokoomusta tuntuu hiertävän perussuomalaisten uuden puheenjohtajiston henkilövalinnat, ei poliittinen linja.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut, että yhteistyön edellytyksiä on harkittava vakavasti. Orpon mukaan perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin kaksi vuotta sitten, joten nyt täytyy käydä tarkkaan läpi se, ovatko hallitusohjelman periaatteet ja arvopohja voimassa.

Mikäli hallituspuolueet eivät kykene jatkamaan nykyisellä kokoonpanolla, edessä voi olla uudet vaalit tai jokin muu ratkaisuehdotus hallituskriisiin.

Oppositiopuolueista ainoastaan Rkp on tähän mennessä ilmaissut halukkuutensa hallitusyhteistyöhön ilman uusia vaaleja. Vasemmistoliitto ja Vihreät pitävät puolestaan vaaleja edellytyksenä uusille hallitusneuvotteluille.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on korostanut, että pallo on hallituspuolueilla, joiden on ensin ratkaistava yhteistyönsä edellytykset. Uuteen hallitukseen liittyminen on hänen mukaansa hallitusohjelmakysymys.

Puheenjohtajien tapaaminen alkaa kello 10. Sipilä on kertonut tyhjentäneensä kalenterinsa koko alkuviikoksi, jotta asiat voidaan käydä läpi kunnolla.

Ylös