Jussi Halla-aho sivalsi hallituskumppania linjapuheessaan: Kokoomus ajaa itseään ja hallitusta nurkkaan

11.6.2017 klo 18:28 Politiikka Samuli Rissanen

Halla-ahon mukaan kokoomusta hiertää perusssuomalaisten uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien henkilöt, ei poliittinen linja.

Jyväskylän puoluekokouksessa linjapuheensa pitänyt perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho syyttää erityisesti kokoomusta hallitusyhteistyön kärjistymisestä perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen. Halla-ahon mielestä kokoomuksen kritiikin kohteena on uuden puheenjohtajiston henkilöt, ei niinkään poliittinen linja.

Kokoomuksen suunnalta viestitettiin, ettei riitä, että perussuomalaiset ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan. Meidän pitäisi kuulemma sitoutua vielä kokoomuksen arvoihinkin. Ei tämä tietenkään käy

– Kokoomus ajaa itseään ja hallitusta nurkkaan, josta on pian vaikea päästä ulos kasvojaan menettämättä, Halla-aho totesi.

Hallituksen hajoaminen henkilökysymyksiin olisi hänen mielestään valitettavaa. Sovinnollisesti esiintynyt Halla-aho vakuutti sitoutumistaa hallitusohjelmaan, jota hän pitää tyydyttävänä, kolmen puolueen kompromissina.

Samaan hengenvetoon hän muistutti, että myös hallitusohjelman perussuomalaisille tärkeitä kirjauksia pitää kunnioittaa ja noudattaa. Halla-ahon mielestä se ei ole kohtuuton vaatimus.

– Eilen kokoomuksen suunnalta viestitettiin, ettei riitä, että perussuomalaiset ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan. Meidän pitäisi kuulemma sitoutua vielä kokoomuksen arvoihinkin. Ei tämä tietenkään käy, Halla-aho sivalsi.

Halla-aho tiivisti ja rajasi poliittista linjaansa tarkasti kahden hänelle ja perussuomalaisten kannattajoukolle tärkeän teeman ympärille. Perussuomalaisten uunituoreen puheenjohtajan linjapuheessa korostui tämänhetkisen maahanmuutto – ja EU-politiikan kritiikki.

Hänen mukaansa ne ovat kaksi painavaa syytä sille, miksi hän sai puoluekokousedustajien enemmistön taakseen heti eilisen puheenjohtajavaalin ensimmäisellä kierroksella.

Halla-aho muistutti, että perussuomalaisten juuret ovat pienen ihmisen puolustamisessa, mutta vähitellen puolueesta on tullut kanava kansallisvaltioihin ja tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan uskoville.

Siihen kuuluu ajatus, että maailmanparantaminen on pois suomalaisilta. Myös Halla-aho kertasi puheessaan, että maailman parantamiseen käytetyt voimavarat ovat aina pois jostakin muusta ja omat on astettava etusijalle.

– On muotia sanoa, että köyhiä ei saa asettaa vastakkain. Köyhät nimenomaan ovat vastakkain, ja julkinen talous on pitkälti nollasummapeliä, Halla-aho latasi.

Halla-ahon mukaan maahanmuuttopolitiikan ongelmat pahentavat muita ongelmia, kuten julkisen talouden kestävyysvajetta. Hän mielestään vanhoilla puolueilla ei ole halua tai kykyä käsitellä nykymaailman ongelmia.

Kansallismielinen ajattelu on Halla-ahon mukaan ainoa kestävä ratkaisu, sillä se asettaa oman kansan pienet ihmiset etusijalle.

Toisen tärkeän teeman, EU-kriittisyyden kuvailemiseen Halla-aho käytti väljempiä ilmaisuja. Suomen ei ole tarkoituksenmukaista järjestää EU-kansanäänestystä eikä eroa rahaliitostakaan kannata nyt aktiivisesti ajaa.

Sen sijaan, perussuomalaisten on edistettävä EU-kriittistä keskustelua ja suhtauduttava suopeasti yhteistyöhön muiden Pohjoismaiden kansallismielisten puolueiden kanssa.

Ylös