Pääministeri Juha Sipilä: ”Hallituksen päätöksenteosta olisi voinut tulla mahdotonta”

12.6.2017 klo 18:22 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallituksen kaatumiseen johti se, että hallituspuolueiden välillä ei ollut riittävän yhteneväistä arvopohjaa. – Jos nyt on ollut vaikeuksia päätöksenteossa, niin se olisi voinut mennä mahdottomaksi.

Pääministerin virka-asunnolla hallituskriisiin johtaneita syitä selvitellyt Juha Sipilä kertoo, että perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen hallituksen toimintakyky tuli kyseenalaiseksi.

Sipilän mukaan hallituskumppaneille jäi epäilys, olisiko perussuomalaisten kanssa löytynyt riittävää yksimielisyyttä kaikissa eteentulevissa tilanteissa. Arvio oli, että riski yksimielisen päätöksentekon vaikeutumisesta kasvoi.

– Jos nyt on ollut vaikeuksia päätöksenteossa, niin se olisi voinut mennä mahdottomaksi.

Enemmistöhallituksena Sipilä pitää vähintään 101 edustajan hallituskokoonpania. – Se on mahdollista, mutta kovin ohut, jos se näin kapeaksi jää, Sipilä kommentoi.

Hallitus ei Sipilän mukaan kaatunut mihinkään yksittäiseen hallitusohjelman kirjaukseen, vaan kokonaisuuteen. Hallitusohjelmasta, myös sen maahanmuuttopolitiikkaa koskevasta ohjelmasta, samoin kuin Eurooppa-linjauksista olisi kenties päästy yhteisymmärrykseen, mutta ei olisi ollut varmuutta siitä, pystyisikö hallitus tekemään päätöksiä ja kompromisseja.

Lisäksi Sipilä huomauttaa, että hallitusyhteistyö olisi voinut kompuroida myös käytännön kysymyksiin, koska perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmaisi aamupäivän neuvotteluissa aikeensa johtaa puoluettaan Brysselistä käsin.

Sekä Sipilä että kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo olivat vierastaneet Halla-ahon ajatusta siirtää vastuuta osallistumisistaan trion kokoontumisiin perussuomalaisten varapuheenjohtajistolle ja puoluetoimistolle.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan nyt on tavoitteena saada nopeasti kasaan toimintakykyinen hallitus. Sipilä kertoo menevänsä todennäköisesti huomenna presidentti Sauli Niinistön luo pyytämään hallituksen eroa.

Hallitustunnustelut aloitetaan mahdollisimman pian. Niissä eduskuntapuolueilta kysytään halua neuvotteluihin ja sitä, mitä muutoksia hallitusohjelmaan osallistuminen edellyttää.

– Lähdemme siitä, että tuleva hallitusohjelma on mahdollisimman lähellä nykyistä.

Sipilä on jo keskustellut kaikkien eduskuntapuolueiden johtajien kanssa. Hän sanoo kuulleensa kahdenvälisissä keskusteluissa oppositiojohtajilta pehmeämpää viestiä kuin mitä julkisuudessa on esitetty.

Toistaiseksi vain Rkp ja KD ovat osoittaneet tahtoa osallistua hallitusneuvotteluihin, muiden oppositiopuolueiden mielestä asia pitäisi ratkaista ennenaikaisilla vaaleilla.

Enemmistöhallituksena Sipilä pitää vähintään 101 edustajan hallituskokoonpanoa.

– Se on mahdollista, mutta kovin ohut, jos se näin kapeaksi jää, Sipilä kommentoi.

Ylös