Erikoistutkija Erkka Railo STT:lle: ”RKP ja kristillisdemokraatit tietävät, ettei hallitusneuvotteluissa tarvitse olla nöyrä”

13.6.2017 klo 12:02 Politiikka Samuli Rissanen

Erikoistutkija Erkka Railon mukaan Juha Sipilän kakkoshallituksessa RKP ja kristillisdemokraatit saisivat kokoaan suuremman vallan.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo arvioi, että keskusta ja kokoomus saavat lähipäivinä muodostettua hallituksen RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa, mutta mikään läpihuutojuttu tulevat hallitusneuvottelut eivät ole.

Railon mukaan RKP ja kristillisdemokraatit ovat porukkaa, joka ymmärtää asemansa eli sen, että heistä riippuu, saadaanko hallitus pystyyn.

– Ne ymmärtävät, että nyt ei tarvitse olla nöyrä, vaan kannattaa neuvotella tiukasti.

RKP ja kristillisdemokraatit voivat Railon mukaan vaatia kokoomukselta ja keskustalta itselleen tärkeitä asioita. Alkoholilain kokonaisuudistus nykymuodossaan ei toteudu eikä perhevapaauudistus liikahda, sillä kristillisdemokraatit eivät halua.

– Puolue (KD) on usein suhtautunut sosiaaliturvaan vasemmistolaisemmin kuin keskusta ja kokoomus, joten on mahdollista, että sosiaaliturvaa halutaan nostaa.

Talouspolitiikassa RKP on Railon mukaan sillä tavalla oikeistolainen, että suurempia ristiriitoja hallituksen kanssa ei tule.

– Leikkauslinja ei häiritse, kun koulutusleikkauksetkin taitavat olla ohi. Se on myös aluepuolue, joten se tulee hyvin toimeen keskustan kanssa.

Rkp:n ja KD mukaantulo voi tarkoittaa esimerkiksi, että alkoholiuudistus ei toteudu, kielikokeilu ei ala ja Vaasan sairaalan päivystys jatkuu, tutkija Erkka Railo arvioi STT:lle

Railon mukaan perussuomalaisten läpi saama kokeilu ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta kouluissa kuopataan RKP:n takia. Kokeilu oli kaavailtu alkamaan vuoden 2018 elokuussa.

– Vaasan sairaalan täysi päivystys jatkuu. Se on käytännössä pieni asia, mutta RKP:lle symbolisesti iso asia.

Sote-uudistukseen voi tulla lisäksi pieniä muutoksia. RKP on Railon mukaan kannattanut sitä, että kuntajakoon pohjautuva terveydenhuolto säilyisi, jotta kunnat pystyvät itse valitsemaan, millä kielellä hoito järjestetään.

– Voi tulla jotain muutoksia siihen, miten ruotsinkielisten asema turvataan.

Railo sanoo, että enemmistön niukkuus ei haittaa hallituksen toimintakykyä.

– Siinä on monta mutkaa, että hallitus kaatuisi siksi, ettei se saa äänestyksissä enemmistöä.

Hallituksessa RKP ja kristillisdemokraatit kuitenkin saavat kokoaan suuremman vallan.

– Ne pystyvät minä hetkenä hyvänsä kaatamaan hallituksen.

Sama ilmiö nähtiin Railon mukaan Jyrki Kataisen hallituksessa vasemmistoliiton ja vihreiden kohdalla.

Lähde: STT

Ylös