Sipilä perui hallituskriisin-Uusi vaihtoehto-ryhmään loikanneet ministerit jatkaisivat tehtävissään

13.6.2017 klo 16:09 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallituskriisi on peruttu. Myös tapaaminen presidentti Sauli Niinistön kanssa Kultarannassa on peruttu. Sipilä aikoo esittää eduskuntaryhmille, että nykyiset ministerit jatkavat nykyisellä hallitusohjelmalla.

– Olen käynyt läpi valtiosääntöoikeudellisen puolen ja hallituksen eroa ei tarvita. Hallitus jatkaa nykyisillä ministereillä, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessaan.

Hän aikoo esittää eduskuntaryhmille, että hallitus jatkaa Uusi vaihtoehto-ryhmään loikanneiden perussuomalaisten kansanedustajien kanssa. Myös nykyiset perussuomalaisten ministerit jatkaisivat tehtävissään.

Kaikkiaan 22 perussuomalaista kansanedustajaa jätti ryhmäkokouksensa aluksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemelle eroilmoituksen ja perusti oman ryhmän, jonka nimi on Uusi vaihtoehto. Ryhmässä on mukana kaikki hallituksen ministerit, myös väistynyt puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tuli tänään yllätetyksi, kun yli 20 perusuomalaisten kansanedustajaa erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Halla-aho uskoo, että tilannetta oli suunniteltu ja käyty läpi myös hallituskumppanien kesken.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tuli tänään yllätetyksi, kun 22 perusuomalaisten kansanedustajaa erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Halla-aho uskoo, että tilannetta oli suunniteltu ja käyty läpi myös hallituskumppanien kesken.

Pääministerin tiedotustilaisuuden kanssa samaan aikaan järjestettiin perusuomalaisten puoluetoimistolla tuoreen puheenjohtajan, Jussi Halla-ahon tilannekatsaus.

– En usko, että loikkausta tässä mittakaavassa voi tapahtua ilman, että se on suunniteltu ja keskustelua on käyty muiden hallituspuolueiden kanssa

Halla-aho kertoi, että eduskuntaryhmästä loikanneiden suuri määrä oli hänelle yllätys eikä hän osannut odottaa puolueen hajoamista näin laajasti. Halla-aho oli odottanut yhden tai kahden edustajan loikkaavan.

– Näin laajaa liikettä en olisi osannut odottaa, hän kertasi.

Halla-aho kommentoi, että joidenkin lähtö tuntuu enemmän kuin toisten.

Lähtijöiden joukossa on puoluekokouksessa puheenjohtajuudesta Halla-ahon kanssa rinta rinnan kamppaillut Sampo Terho.

Halla-aho arvioi, että suuri osa eduskuntaryhmästä ostettiin ministerinimityksillä ja muilla eduilla muiden puolueiden palvelukseen.

– En usko, että loikkausta tässä mittakaavassa voi tapahtua ilman, että se on suunniteltu ja keskustelua on käyty muiden hallituspuolueiden kanssa.

Halla-ahon mukaan loikkauksessa on suurta historiallista ironiaa, kun tarkastelee kansanedustajien ja ex-puheenjohtajan toimintaa suhteuttaen siihen, mitä Soini on aiemmin  loikkareista sanonut.

– Perinteisesti loikkareita on odottanut ohraleipä, Halla-aho viittaa loikkaneiden kohtaamiin vaikeuksiin menestyä uusissa ryhmissään tai puolueissaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kutistui 37 jäsenestä 15:sta edustajan ryhmäksi. Halla-ahon mukaan lähtijät poistetaan puolueen jäsenistöstä.

– Sääntöjen mukaan perussuomalaisilla voi olla vain yksi eduskuntaryhmä, hän sanoo.

 

Ylös