Kysely: Ranskalaisten äänestysinto ei ole nousemassa – parlamenttivaalien toinen kierros sunnuntaina

18.6.2017 klo 07:31 Ulkomaat KD Lehti

Ranskassa äänestysvilkkaus saattaa jäädä sunnuntain parlamenttivaaleissa jälleen ennätyksellisen alhaiseksi. France Info -kanavan kyselyn perusteella vain 47 prosenttia äänioikeutetuista aikoo käydä äänestämässä vaalin toisella kierroksella.

Äänestysprosentti jäisi näin pari prosenttiyksikköä alhaisemmaksi kuin viime sunnuntain ensimmäisellä kierroksella ja olisi alhaisin Ranskan viidennen tasavallan aikana eli vuoden 1958 jälkeen.

Äänestäminen ei houkuta erityisesti nuoria. Kyselyn mukaan alle 34-vuotiasta yli 60 prosenttia aikoo jäädä vaalipäivänä kotiin. Monet perustelevat laiskuuttaan sillä, että vaalin tulos on jo ennalta selvä.

Äänestäminen ei houkuta erityisesti nuoria. Kyselyn mukaan alle 34-vuotiasta yli 60 prosenttia aikoo jäädä vaalipäivänä kotiin.

Presidentti Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeessä (La republique en marche, REM) -puolueen odotetaan saavan liittolaisineen yli kahden kolmasosan enemmistön parlamentin alahuoneeseen kansalliskokoukseen.

Kuusi kymmenestä kyselyyn vastanneesta pitää huonona asiana sitä, että presidenttiä tukeva ryhmä on saamassa niin suuren enemmistön kansanedustajista. Liittouma sai ensimmäisellä kierroksella yli 30 prosenttia äänistä. Jos historiallisen alhainen äänestysprosentti otetaan huomioon, REM:ää ja sen kanssa liittoutunutta Demokraattista liikettä (Mouvement democrat, MoDem) äänesti kuitenkin vain noin 15 prosenttia äänioikeutetuista.

Lähde: STT–Niilo Simojoki

 

Ylös