Opposition arvio hallituskriisin monista käänteistä: Hyvin kirjoitettu tv-draama ja härski näytelmä

19.6.2017 klo 15:44 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen ja perussuomalaisten viime viikkoisesta kriisistä löytyi käänteitä joka lähtöön. Oppositiosta arvioitiin tänään, että erikoinen episodi oli kuin hyvin kirjoitettua tv-draamaa.

Oppositio on tarttunut kovalla kädellä hallituskriisiin ja perussuomalaisten hajoamiseen johtaneisiin tapahtumiin tänään eduskunnassa.

Oppositiopuolueiden edustajat kommentoivat eduskunnassa pääministeri Juha Sipilän tiedonantoa hallituspohjan muutoksesta ja esittivät vuoronperään hallitukselle epäluottamusta.

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman arvosteli hallituksen täyskäännöstä tarjolla olleesta arvojohtajuudesta valtapeliin.

– Tässä korttipelissä osalla pelaajista taisi olla merkatut kortit, Lindtman arvioi.

– Moni ajatteli, että vihdoinkin. Politiikka palautetaan perusasioihin. Suvaitsemattomuudelle, vihapuheelle laitetaan rajat. Tiistaihin tultaessa arvopuheet olivat poissa ja suunta vaihtui suihkukoneen nopeudella: arvot vaihtuivat valtapolitiikkaan, Lindtman sanoi.

– Kuluneen viikon aikana minua on hävettänyt ajatella, miltä tämä kaikki näyttää kansalaisten silmissä

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto kuvasi tapahtumia erikoiseksi näytelmäksi.

– Se on ollut kuin hyvin kirjoitettua tv-draamaa. Vallankaappaus, ero ja helpottunut jälleennäkeminen, Aalto sivalsi.

Oppositioon joutuneen perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren mukaan viime viikon hallituspohjan vaihdos oli härski näytelmä.

– Jussi Halla-ahon kutsuminen hallitusneuvotteluihin oli pelkkä näytelmä. Vedottiin höpöhöpö-verukkeisiin, jotta perussuomalaisista päästiin eroon, Huhtasaari sanoi.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä viime viikon tapahtumissa kyse ei ollut kriisistä vaan tarkkaan harkitusta strategiasta.

– Kuluneen viikon aikana minua on hävettänyt ajatella, miltä tämä kaikki näyttää kansalaisten silmissä.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mielestä ulkoministeri Timo Soinin olisi pitänyt olla paikalla keskustelemassa, sillä tämä on ”suurin takinkääntäjä.”

– Soini käänsi takkinsa ”niin että napit lensivät”, kun hän ensin blogissaan sanoi, ettei koskaan hylkäisi omaa puoluettaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että varasuunnitelma tulevien tapahtumien kuluksi oli lehdissä luettavissa jo viikkoa aiemmin.

– Kuitenkin hallituksen keskeisistä ministereistä jokainen vuorollaan on kiistänyt, että mitään suunnitelmaa oli olemassa, Essayah sanoi.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistutti monen perussuomalaisista irronneen kansanedustajan ja ministerin perustelleen loikkaansa sillä, että poliittinen koti paloi alta.

Östman muistutti, että kun kotia rakennetaan tarvitaan sekä arkkitehtia, rakentajaa että isäntää. Perussuomalaisissa Timo Soini on toiminut kaikissa näissä rooleissa.

– Tätä kotia on 20 vuoden aikana laajennettu useampaan otteeseen. Kodin arkkitehti, rakentaja ja isäntä on neljän vuoden välein kutsunut kotijuhliin. Tähän kotiin on liittynyt uusia perheenjäseniä. Kotibileitä on pidetty ja välillä meno muuttui hurjaksi.

– Kysyn arvoisat ministerit, teiltä, joiden koti on nyt palanut: ettekö missään vaiheessa huomanneet, että palohälyttimet olivat jo kauan soineet? Ettekö missään vaiheessa pohtineet asentaa palo-ovia, ennen kuin tulipalo lopulta leviää ja tuhoaa poliittisen kotinne? Ja kävikö missään vaiheessa mielessä, että olisi kannattanut asentaa turvalukkoja, ennen kuin vastarintaliikkeen murtovarkaat ryöstävät kotinne, Östman kysyi.

 

Ylös