”Kahden puolueen hallituspohja on haavoittuva ja poikkeuksellinen”

19.6.2017 klo 13:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että hallitukseen jäi vain kaksi puoluetta, sillä perussuomalaisista irronneiden ministerien taustalla ei ole puoluetta, poliittista ohjelmaa eikä puolueväkeä.

Kristillisdemokraatit aikovat äänestää hallitukselle epäluottamusta viime viikon poliittisen kriisin ja sen seurausten jälkeen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, hallituspohja on muuttunut viime viikon poliittisen kriisin ja perusuomalaisten hajoamisen myötä rajusti. Perussuomalaisista irronneiden viiden ministerin poliittisena taustaryhmänä on kahdenkymmenen kansanedustajan joukko, jolla  ei ole taustalla omaa puoluetta, ei poliittista ohjelmaa tai puolueväkeä.

Perussuomalaisista irronneiden viiden ministerin poliittisena taustaryhmänä on kahdenkymmenen kansanedustajan joukko, jolla ei ole taustalla omaa puoluetta, ei poliittista ohjelmaa tai puolueväkeä

– Meillä on siis vain kaksi hallituspuoluetta tällä hetkellä. Täysin poikkeuksellinen tilanne Suomen historiassa. Koska tilanne on poikkeuksellinen, viisain ja todennäköisesti myös nopein tie vakauttaa hallitus olisi ollut käynnistää parlamentaarinen prosessi uuden hallituksen muodostamiseksi, Essayah arvioi kristillisdemokraattien ryhmäpuheessa.

Hallituksen avainministerit toteuttivat kuitenkin toisen suunnitelman: hallituksen sijasta hajosi yksi hallituspuolueista. Varasuunnitelma tapahtumien kuluksi oli luettavissa lehdistä jo viikko ennen tapahtumia. Kuitenkin hallituksen keskeisistä ministereistä jokainen vuorollaan on kiistänyt, että mitään suunnitelmaa oli olemassa.

– Luottamuspääoma on politiikan kallein pääoma, jota ilman yksittäinen ministeri tai varsinkaan koko hallitus ei voi työskennellä. Luottamuspääomaa ei ole helppo kartuttaa uudelleen, kun se on syöty, Essayah muistuttaa.

Kahden puolueen hallituspohja on hänen mukaansa haavoittuva. Perussuomalaisten hajoamisen peräaallot keikuttavat hallitusvenettä vielä pitkään. Viiden ministerin jaksaminen on koetuksella tässä lusikkajaossa. Kuitenkin voimia pitäisi riittää siihen varsinaiseen hallitustyöhön: suomalaisten asioiden hoitamiseen.

Sari Essayah arvioi, että hallitus tarvitsee oppositiota enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi sote-uudistuksen loppuun saattaminen vaatii opposition apua.

–  Huonosti toteutettu sote-uudistus voi johtaa säästöuran sijaan lisäkuluihin. Alkoholilain runnominen läpi asiantuntijoiden varoituksia kuulematta johtaa päihdehaittojen ja kulujen hurjaan kasvuun ja pahinta kaikista, inhimillisiin tragedioihin.

– Hallituksen huonolla politiikalla talouskasvun hedelmät on äkkiä syöty. Jos vielä työllisyyspolitiikkaa hoidetaan vain markkinaehtoisesti moni pitkäaikaistyötön, vajaakuntoinen, mielenterveyskuntoutuja ja osatyökykyinen ei pääse talouskasvun hedelmistä edes haukkaamaan. Hallituksen politiikan sijaan tarvitaan heikommista huolehtimista ja inhimillisempää otetta, Essayah sanoo.

Nyt hallitus seisoo tai kaatuu perussuomalaisista irronneen uuden ryhmän varassa.

– EU kysymykset ovat takuuvarmasti politiikan keskiössä seuraavat kaksi vuotta, joten sitoutumisen taso mitataan koko ajan käytännössä. Kreikka tarvitsee toistuvasti lisää rahaa, maahanmuuttopolitiikassa ajetaan automaattista taakanjakomekanismia ja Brexitin myötä EU:n hinta nettomaksajamaa Suomelle tulee kasvamaan, Essayah listaa.

Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisessä Euroopan Unionin nivelvaiheessa tarvittaisiin taitavaa EU-politiikkaa, jossa hallituksen oma linja olisi oltava selvä.

Kristillisdemokraatit edellyttävät, että EU-politiikan suunnasta käydään komission kaikkien keskusteluasiakirjojen valmistuttua perinpohjainen poliittinen keskustelu. Kristillisdemokraatit torjuvat Essayah mukaan suunnitelmat liittovaltiokehityksestä.

– Tahdomme liittovaltiokehityksen sijaan itsenäisten jäsenmaiden yhteistyöhön perustuvaa EU-politiikkaa. Jäsenmailla on oltava vastuu omasta kehityksestään, muutoin ajaudumme väkisin kasvaviin tulonsiirtoihin unionin sisällä.

Pääministeri Juha Sipilä antoi tänään tiedonannon eduskunnalle hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta. Viime viikolla hallituksen rivit natisivat, kun keskusta ja kokoomus päätti lopettaa yhteistyön Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Sen seurauksena perussuomalainen puolue hajosi kahtia ja perusuomalaisista irronnut 20 kansanedustajan ryhmä perusti oman ryhmän. Sen nimeksi vahvistui Sininen tulevaisuus ja se viedään puoluerekisteriin.

 

Ylös