Suomen tarina esitetään elokuussa Senaatintorilla – Suomalaisessa messussa ”100 kuoroa, 100 kannelta, 100 kelloa”

2.7.2017 klo 18:15 Kotimaa KD Lehti

Suomi 100 -juhlavuoden merkeissä Helsingin juhlaviikolla Senaatintorilla esitetään Lasse Heikkilän säveltämä messumusikaali Suomalainen messu.

Helsingin tuomiokirkon edustalle kootaan esitystä varten suurkuoro, jossa on mukana laulajia sadasta kuorosta. Sävelteoksen esittää orkesteri, jossa on sata jousisoittajaa, sata käsikellon soittajaa ja kanteleen soittajia Suomesta ja Virosta.

Rakastetun ja uudistetun messumusikaalin esittävät kuorot ja solistit sekä orkesteri, jossa on sata jousisoittajaa, sata käsikellon soittajaa ja kanteleen soittajia Suomesta ja Virosta.

2017_Suomalainen_messu_1_pysty_kuvaRistoKunnas

Teoksessa käydään koskettavasti läpi Suomen itsenäisyyden ajan historia. Yleisö pääsee osallistumaan laulaen. (Kuva Risto Kunnas)

Mukana on eri-ikäisiä soittajia ja laulajia, mikä kuvaa yhteyttä yli sukupolvien ja liittyy juhlavuoden Yhdessä-teemaan. Suurkuoron ja -orkesterin lisäksi mukana on tanssiryhmä Valkia sekä solistit Ida ElinaJippu ja Viktor Klimenko.

Hankkeen pääkoordinaattori on virolainen kapellimestari Lehari Kaustel. Hän haluaa taidetapahtumalla antaa oman kiitoksensa Suomelle.

Pääjärjestäjä on Radio Dei, joka juhlii esityksellä radiokanavan 20-vuotista taivalta.

– Olen saanut Suomesta monella tavalla eväät työhön, jota nyt teen. Tämän kautta haluan tehdä jotain maan hyväksi, Kaustel kertoo.

Teoksessa käydään koskettavasti läpi Suomen itsenäisyyden ajan historia.

– Messun teemana on ajatus siitä, että kaikissa Suomen vaiheissa voimme nähdä Jumalan johdatuksen. Saamme kiittää häntä Suomen itsenäisyydestä. Virolaisena tiedän, miten arvokasta itsenäisyys ja vapaus ovat.

Kuoroteoksessa kaikuvat kansamusiikin eri tyylilajit pohjalaisesta uhosta Itä-Suomen iloisuuteen.  Musiikin lisäksi esityksessä on monia mieliinpainuvia elementtejä ja yllätyksiä.

Multimediaesityksen kautta katsojat viedään keskelle suomalaisen luonnon kauneutta. Messun kuluessa suuri Suomen lippu nostetaan Tuomiokirkon pääoven kohdalle.

– Suomalainen messu on saanut monet hyvällä tavalla iloitsemaan suomalaisuudesta, messun säveltäjä Lasse Heikkilä toteaa.

– Olemme jakaneet kansana monenlaisia vaiheita ja juhlistamme nyt Suomen juhlavuotta. Senaatintorille mahtuu tuhansia ihmisiä kokemaan yhdessä tämän elämyksen.

Suomalainen messu esitetään lauantaina 26.8. klo 19 Senaatintorilla. Ohjelman kesto on noin 90 minuuttia. Esitykseen on vapaa pääsy.

Tapahtuman pääjärjestäjä on Radio Dei. Mukana yhteistyössä ovat Crescendo Finland, Kansan Raamattuseura, Alfa-tv, TV7 ja Kristityt yhdessä ry.
Kuorot ja soittajat voivat edelleen ilmoittautua mukaan osoitteessa [email protected]. Kesän mittaan järjestetään harjoituksia eri puolilla maata.
2017_Suomalainen_messu_loppukuva_Juhannuskonferenssi_Lasse_Heikkila_kuvaRistoKunnas

– Suomalainen messu on saanut monet hyvällä tavalla iloitsemaan suomalaisuudesta, messun säveltäjä Lasse Heikkilä (vas.) toteaa. (Kuva Risto Kunnas)

 

Ylös