Teollisuustuotanto ja uudet tilaukset kasvussa vuoden ensimmäisellä puoliskolla

10.8.2017 klo 11:50 Kotimaa Samuli Rissanen

Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa 1,3 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat kesäkuussa 11,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 kesäkuussa 1,3 prosenttia suurempi kuin vuoden 2016 kesäkuussa.

Tammi-kesäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 2,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Tammi-kesäkuun aikana teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat 20 prosenttia vuodentakaisesta

Kesäkuussa tuotanto kasvoi useilla päätoimialoilla. Eniten tuotanto kasvoi sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 9 prosenttia. Kemianteollisuudessa tuotanto kasvoi 4,6 prosenttia vuodentakaisesta. Metalliteollisuuden tuotanto kasvoi 3 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto kasvoi 1,7 prosenttia. Eniten tuotanto väheni kaivostoiminnassa, 18,3 prosenttia. Sateinen kesäkuu heijastui turpeen tuotantoon.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 kesäkuussa 11,9 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-kesäkuun aikana tilaukset kasvoivat 20 prosenttia vuodentakaisesta.

Eniten uusia tilauksia saatiin metalliteollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 16,6 prosenttia ja kemianteollisuudessa 11,3 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat edellisvuodesta 1,4 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 3,4 prosenttia.

Tilastokeskuksesta muistutetaan, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Ylös