Kunnanvaltuustojen puheenjohtajista naisia on nyt 39 prosenttia

15.8.2017 klo 12:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kunnanvaltuustoihin on valittu naisia puheenjohtajiksi ennätysmäärä, kertoo Suomen Kuntaliitto. Valtuustojen puheenjohtajista on nyt 39 prosenttia, mikä on 11 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisellä valtuustokaudella.

Kuntien valtuustoihin on valittu naispuheenjohtajia ennätyksellisen paljon, käy ilmi Kuntaliiton selvityksestä, joka kattaa kaikki Manner-Suomen 295 kunnan ykköspuheenjohtajat.

Kaikkiaan 39 prosenttia valtuustojen puheenjohtajista on naisia. Naisten osuus nousi edelliseen valtuustokauteen verrattuna 11 prosenttiyksikköä.

Tämän vaalikauden alussa naispuheenjohtajien osuus on saavuttanut valtuustoon valittujen naisvaltuutettujen osuuden

– Naisten osuus valtuustojen puheenjohtajista on noussut jatkuvasti vuodesta 1993 lähtien, jolloin se oli 16 prosenttia. Tämän vaalikauden alussa naispuheenjohtajien osuus on saavuttanut valtuustoon valittujen naisvaltuutettujen osuuden, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo.

Hallitusten puheenjohtajista naisia on 31 prosenttia. Edellisellä valtuustokaudella naisten osuus oli 26 prosenttia.

Yhteensä 30 kunnassa sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajaksi on valittu nainen. Vastaavasti 121 kunnassa sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajuutta hoitaa mies.

– Tasa-arvolain kiintiösäännös ei vaikuta puheenjohtajien valintaan, joten kuntien puheenjohtajiston sukupuolijakauma vaihtelee kuntakohtaisesti paljon, Pekola-Sjöblom toteaa.

 

Ylös