”Perhepolitiikka ei ole kukkahattutätien pehmopolitiikkaa vaan talouden kovaa ydintä”

18.8.2017 klo 12:50 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraateissa on eletty kaksi vuotta ”Uuden aikaa” eli Sari Essayah’n puheejohtajuuskautta. Essayah’n ensimmäinen kausi on kulunut puolueen uudistamisessa ja puolueen imagon ja sanoman kirkastamisessa. Essayah’n mukaan perheet ovat talouspolitiikan kovaa ydintä.

Kaksi vuotta sitten hallitusvastuun näivettämien Kristillisdemokraattien tuominen uuteen aikaan on ollut puheenjohtaja Sari Essayah’n ensimmäisen kaksivuotiskauden pääprojekti.

Essayah ei ole päässyt paistattelemaan gallupnosteessa, mutta tosipaikan edessä on onnistuttu. Ensimmäisenä etappina oli voitto kuntavaaleissa ja sen puolue myös sai.

– Tavoitteena on edelleen uudistaa puolueen toimintatapoja ja luoda uusia poliittisia avauksia, ihmisten arkielämän ongelmien ratkaisuiksi, Essayah sanoi KD:n aktiiveille, jotka ovat kokoontuneet puoluekokoukseen Seinäjoelle.

– Jostain kumman syystä lapsiperheet näyttävät olevan Sipilän hallituksen hampaissa, vaikka  hallituksessa istuu nykyisin perheministeri.

Viimeisimpänä avauksenaan Kristilllisdemokraatit toivat Taapero-bonus-mallin perhevapaiden uudistamiseksi. Sen avulla lisättäisiin lapsiperheiden mahdollisuuksia järjestää pienten lasten hoito juuri omalle perheelle sopivalla tavalla.

KD:n ote oppositiossa on ollut rakentava ei räksyttävä. Essayah arvostelee kuitenkin hallituspuolueita niiden aikeista leikata kodinhoidontukea patistaakseen äidit töihin mahdollisimman nopeasti.

– Jostain kumman syystä lapsiperheet näyttävät olevan Sipilän hallituksen hampaissa, vaikka  hallituksessa istuu nykyisin perheministeri.

Esimerkiksi KD:n edellisellä hallituskaudella läpipuskema verotuksen lapsivähennys poistuu. Poistuva vähennys on voinut olla jopa 400 euroa vuodessa. Kristillisdemokraattien puoluehallitus lähettikin budjettiriiheen terveiset lapsivähennyksen jatkamiseksi ja mahdollisuuksien mukaan laajentamiseksi.

– Asialla on merkitystä paitsi tulotasoon, niin myös kannustinloukkujen purkamisessa, Essayah sanoo.

– Kun näiden pohjalla ovat jo tehdyt ja joiltain osin kovan kritiikin takia loivennetut leikkaukset
päivähoitoon, iltapäivätoimintaan ja koulutukseen, ne yhdessä luovat yhteiskuntaan ilmapiiriä,
joka on kaikkea muuta kuin lapsiystävällinen.

Essayah muistuttaa, että lapsiperheet ovat kuitenkin tulevaisuuden veronmaksajien ja eläkejärjestelmän ylläpitäjien kasvattajia; heidän tukeminen on todellinen investointi tulevaisuuteen.

– Väestö- ja perhepolitiikka on koko hyvinvointi- ja talouspolitiikan kova
ydin ja kestävyysvajeen kattaja, ei mitään kukkahattutätien pehmopolitiikkaa.

Essayah’n mukaan hallitus on entisestään kyykyttänyt kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Eläkeläiset, vanhukset ja vammaiset ovat lapsiperheiden ohella kärsineet eniten hallituksen politiikasta.

Esimerkeiksi Essayah nostaa kiinteistöveron alarajan korotuksen, joka johtaa siihen, että velkaiset kunnat käyttävät mahdollisuutta paikata tulopuoltaan. Niin ikään asumistukeen on tulossa leikkaus, joka johtaa asumiskustannusten kasvuun erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Asuntolainan korkovähennys on vähitellen sulamassa kokonaan pois.

Kristillisdemokraattisen ideologian keskiössä on Essayah’n mukaan sosiaalinen markkinatalous ja perhe. Puolueen viime vuonna lanseeraama kannustava perusturvamalli on hänen mukaansa KDn sosiaalisen markkinatalousideologian konkreettisin ilmentymä.

Puoluekokouksen avajaispäivänä puolueelle valitaan uusi puheenjohtajisto. Kaksi vuotta puoluetta luotsanneelle Sari Essayah’lle ei ole ilmoittautunut haastajia, mutta varapuheenjohtavaalissa nähdään aito kisa.

Lauantaina puoluekokouksessa keskustellaan osallistumisesta ensi vuoden tammikuussa pidettäviin presidentinvaaleihin omalla ehdokkaalla. Asiaa on pohjustettu elokuun alussa tehdyllä jäsenkyselyllä, johon vastasi 1300 kristillisdemokraattia.

Ylös