Kristillisdemokraatit ei aseta omaa presidenttiehdokasta vaan suosittaa Sauli Niinistön tukemista

19.8.2017 klo 15:37 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa presidenttiehdokasta, mutta suosittaa jäsenistölleen Sauli Niinistön jatkokautta puuhaavan kansanliikkeen tukemista.

Kristillisdemokraattien puoluekokous on päättänyt olla asettamatta omaa ehdokasta ensi tammikuussa pidettäviin presidentinvaaleihin. Sen sijaan se suosittaa jäsenille presidentti Sauli Niinistön jatkokautta puuhaavan kansanliikkeen tukemista.

Presidentinvaalien askelmerkeistä tuli puoluekokouksen kuuma peruna.

Puoluekokousväki kävi vuorotellen tekemässä ja kannattamassa vaihtelevan sisältöisiä esityksiä  oman ehdokkaan asettamisesta aina Sauli Niinistön tukijoukkoihin lähtemiseen saakka.

Vedenjakaksi muodostui puheenjohtaja Sari Essayah’n ilmoitus, ettei hän ole käytettävissä tehtävään

Asian käsittelyssä otettiin useampi tuumaustauko ja työjärjestyspuheenvuoroja käytettiin ahkerasti. Useampi kokousedustaja päätyi perumaan esityksensä.

Vedenjakaksi muodostui puheenjohtaja Sari Essayah’n ilmoitus, ettei hän ole käytettävissä tehtävään. Essayah olisi ollut valmis tukemaan presidentti Sauli Niinistöä, jonka jälkeen kansanedustaja myös Päivi Räsänen katsoi, ettei ole käytettävissä ehdokkaaksi.

Puoluekokous päätyi lopulta kannattamaan puoluesihteeri Asmo Maanselän kompromissiesitystä, jossa puolue ei aseta omaa ehdokasta, mutta suosittaa jäsenilleen presidentti Sauli Niinistön uudelleen valintaa puuhaavan kansanliikkeen tukemista.

Päätöksen synnyttyä puolueen puheenjohtaja Sari Essayah ja muita puolueen johtavia poliitikkoja allekirjoitti välittömästi Niinistön tukiyhdistyksen kannattajakortit. Myös Niinistön kannattajaliivejä nähtiin puoluejohdon päällä.

Päätös ei sido puolueen jäseniä, mutta kannattajakortteja allekirjoitettiin tämän jälkeen kokoussalissa tiuhaan.

Ennen puoluekokousta Kristillisdemokraatit teetti jäsenkyselyn, jossa kartoitettiin, pitäisikö presidentinvaaleihin osallistua omalla ehdokkaalla, ja jos, niin kuka ehdokas olisi. Kysely ei tuonut selvyyttä asiaan, sillä jäsenistö jakautui asiassa kahtia. Hieman yli puolet 1300 kyselyyn vastanneesta kristillisdemokraatista olisi ollut oman ehdokkaan kannalla.

 

 

Ylös