Sari Essayah suosittelee kristillisdemokraateille Sauli Niinistön tukemista presidentinvaalissa

19.8.2017 klo 14:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei innostu presidentinvaaliehdokkuudesta. Hän suosittelee puolueväelle Sauli Niinistön uudelleen valintaan tähtäävän kansanliikkeen tukemista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah suosittelee puoluekokoukseen saapuneille kristillisdemokraateille presidentti Sauli Niinistön tukijoukkoihin lähtemistä. Vuoden 2012 vaaleissa Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaana ollut Essayah ei tällä kertaa uhku intoa vaalikentille.

Hänen mukaansa Niinistön tukemista puoltaa se tosiasia, että istuvaa presidenttiä arvostetaan laajasti ja yli puoluerajojen. Essayah on kentällä liikkuessaan saanut palautetta, että Niinistöön ollaan tyytyväisiä, häntä arvostetaan ja hänen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa tuetaan.

– Olen saanut omalta kenttäväeltä palautetta, että meillä on nyt hyvä presidentti.

– KD voisi profiloitua ja erottua muista puolueista lähtemällä tukemaan istuvaa presidenttia

Kristillisdemokraattien teettämä jäsenkysely puolueen osallistumisesta presidentinvaaleihin ei myöskään tuonut selkeyttä siihen, pitäisikö puolueen asettaa oma presidenttiehdokas. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo, että jäsenistö on asiasta kahta mieltä. Reilut puolet haluaisi nähdä vaalikentillä oman presidenttiehdokkaan, toinen vajaa puolisko ei näe tarpeelliseksi oman ehdokkaan asettamista.

Mikäli omaa ehdokasta ei asetettaisi, reilut puolet (60) vastaajista ei kannata minkään muunkaan puolueen tai kansanlikkeen ehdokkaan taakse lähtemistä puolueena. 40 prosenttia olisi valmis tukemaan myös muuta kuin oman puolueen ehdokasta. Valtaosa (81 prosenttia) näkee, että ehdokas, jonka taakse voisi mennä, on presidentti Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraattien jäsenkyselyyn vastasi 1300 kristillisdemokraattia.

Essayah sai tukea ajatuksilleen KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanilta, joka paljasti pohtineensa asiaa pitkin kevättä ja kesää.

Östmanin mukaan ongelmana ei ole, etteikö kristillisdemokraateilla olisi hyviä ehdokkaita vaaliin.

– Meillä on puheenjohtaja Sari Essayah ja ex-puheenjohtaja Päivi Räsänen, hän muistuttaa.

Östman näkisi Sauli Niinistön tukemisen strategisesti viisaana valintana.

– KD voisi profiloitua ja erottua muista puolueista lähtemällä tukemaan istuvaa presidenttia, Östman arvioi.

Hän muistuttaa, että KD on saanut viimeisen 20 vuoden aikana vaalissa kuin vaalissa reilut satatuhatta ääntä, joista maksavia jäseniä 8000. Toinen aktiivinen rinki koostuu puolueen kuntapäättäjistä, joita on noin 400.

– Nämä kaikkein lojaaleimmat ovat nyt vastanneet kyselyyn. Kuitenkin äänestäjistä yli 90 000 on sellaisia, joiden mielipide ei ole tullut kuulluksi. Jos kysyttäisiin heiltä, olisivat he samaa mieltä puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n kanssa, Östman sanoo.

Myös kansanedustaja Antero Laukkanen allekirjoittaa Sari Essayah’n näkemyksen. Laukkanen on jo aiemmin ehtinyt liittyä Niinistön tukijoukkoihin.

– Saamme yhtälailla näkyvyyttä. Niinistö on luonut Suomeen vakautta, jota on pitkän aikaa kaivattu. Hän nauttii laajaa arvostusta, enkä näe mitää syytä asettaa omaa ehdokasta. Lähdemme hänen taakseen, tuomme kampanjaan lisäksi kristillistä arvomaailmaa, jotta hän vielä enemmän huomioisi meidän kannattamia perusarvoja, Laukkanen perustelee valintaansa.

Niinistön tukijoukkoihin lähteminen herätti kuitenkin huolen paitsioon jäämisestä.

– Onko puolue enää olemassa, jos jäämme pois keskustelusta. Entä tuleeko KD:sta sitten  Kokoomuksen hännystelijäpuolue, niinkuin kuulee väitettävän, eilen puolueen 1.varapuheenjohtajaksi valittu Tiina Tuomela huolehti.

Hänen ehdotuksessaan puolue lähtisi ensimmiselle kierrokselle omalla ehdokkaalla.Toisella kierroksella voitaisiin mennä Niinistön taakse.

Omaa ehdokasta ovat puhujapöntössä käyneet kannattamassa useat muutkin puoluekokousedustajat, joten asia menee varmuudella äänestykseen.

Lisäksi Keski-Suomen piirin Janne-Ville Kinnunen on esittänyt, ettei puolue menisi kenenkään muun presidentinvaaliehdokkaan taakse, vaikka omaa ehdokasta ei asetettaisikaan. Seinäjoen paikallisosaston Esa Ojanperä puolestaan esittää kansanedustaja Päivi Räsäsen asettamista puolueen presidentinvaaliehdokkaaksi.

Kaikki muut eduskuntapuolueet Kristillisdemokraatteja lukuunottamatta ovat joko asettaneet tai ovat asettamassa oman ehdokkaan tammikuussa 2018 pidettäviin eduskuntavaaleihin.

Ylös