Anne ”Kikkis” Mikkola Joensuun varhaiskasvatuksen käänteistä: ”Arvoneutraaliutta ei ole olemassa – vakaumustamme ei tarvitse piilottaa”

2.9.2017 klo 10:05 Kotimaa Kristiina Kunnas

Päiväkodin johtaja, Joensuun KD-kaupunginvaltuutettu Anne ”Kikkis” Mikkola kertoo Ismo Portinin haastattelussa lauantain KD-Kompassissa, mitä Joensuun varhaiskasvatuksessa tapahtui loppukesästä.

Heinä-elokuun vaihteessa tuli virkamiespäätös, että Joensuun päiväkotien ovet sulkeutuvat seurakuntien työntekijöiltä. Asia nosti vakavan vastustuksen.

–  Kyse oli ennen kaikkea virkamiesten tulkinnasta. Varhaiskasvatuksen ohjeistuksessa on mainittu, että yhteistyö seurakuntien kanssa on yksi tapa. Samalla kuitenkin todetaan, että varhaiskasvatuksen pitää olla poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta, kapunginvaltuutettu Anne Mikkola selostaa.

–  Siellä joku näytti tulkinneen, että varhaiskasvatuksen pitää olla täysin uskonnotonta. Joten yhteistyö seurakuntien kanssa on lopetettava, Anne Mikkola kertoo.

Näytti siltä, että evankelis-luterilaisten seurakuntien koulutettujen työntekijöiden käynnit kiellettäisiin  ja lisäksi päiväkodeista ei enää saisi mennä joulu- ja pääsiäiskirkkoihin.

Näytti siltä, että evankelis-luterilaisten seurakuntien koulutettujen työntekijöiden käynnit kiellettäisiin  ja lisäksi päiväkodeista ei enää saisi mennä joulu- ja pääsiäiskirkkoihin.

Anne Mikkola totesi, ettei asia voi mennä näin.

–  Eihän tätä näin voinut tulkita. Miten varhaiskasvatuksesta pitäisi tulla täysin uskonnotonta? Arvoneutraaliutta ei ole olemassa, Mikkola väittää.

Mikkola lähti tekemään valtuutetun aloitetta ja kirjoitti Karjalaiseen mielipidekirjoituksen. Asia sai ison huomion.

Kaupunginhallitus käsitteli asian ja päätyi perumaan annetun ohjeistuksen.

Mitä ajatuksia Mikkolalle jäi prosessista?

–  Väistämättä tällaiset päätökset romuttavat kristillistä arvoperintöämme.  Lomapäivämme liittyvät kirkkopyhiin. Kuuluu niin lapsen kuin aikuisenkin yleissivistykseen kuulla, miksi niitä vietetään. En halua, että piilotamme vakaumuksemme ja kristinuskon.

Kaupunginvaltuutettu, päiväkodin johtaja Anne ”Kikkis” Mikkola Ismo Portinin haastattelussa,
Radio Dei, KD-Kompassi, la 2.9. klo 12.50, uusinta maanantaina 4.9. klo 22.35.

Kuuntele haastattelu täältä

Ylös