Talvet muuttuvat kesiä enemmän – arviot Sumen tulevasta ilmastosta perustuvat lukuisiin ilmastomallilaskelmiin

2.9.2017 klo 08:50 Kotimaa KD Lehti

Uusimmat arviot Suomen tulevasta ilmastosta perustuvat 28 maailmanlaajuisella ilmastomallilla tehtyihin laskelmiin. Se, kuinka paljon ilmasto muuttuu eli mikä skenaarioista toteutuu, riippuu kasvihuonekaasupäästöjen maailmanlaajuisesta määrästä.

Laskelmien mukaan lämpötilat Suomessa nousevat tulevaisuudessa enemmän ja nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

Suomen ilmasto näyttää muuttuvan enemmän talvella kuin kesällä. Lumipeiteaika lyhenee, ja talvista tulee entistäkin pilvisempiä. Etenkin talvipuolella vuotta sateet lisääntyvät, ja ne tulevat yhä useammin vetenä.

Suomen ilmasto näyttää muuttuvan enemmän talvella kuin kesällä. Lumipeiteaika lyhenee, ja talvista tulee entistäkin pilvisempiä. Etenkin talvipuolella vuotta sateet lisääntyvät, ja ne tulevat yhä useammin vetenä.

Kaiken kaikkiaan ilmastonmuutos lisää ja voimistaa kuumuuteen liittyviä ääri-ilmiöitä, kuten helleaaltoja. Kylmyyteen liittyvät ääri-ilmiöt eli esimerkiksi kovat pakkaset taas harvinaistuvat. Kovat sateet yleistyvät suuressa osaa maapalloa.

Lähteet: STT, Ilmatieteen laitos, ilmasto-opas.fi
Ylös