Kansanedustaja Sari Tanus yrittäjän päivänä: Tavoitteeksi perhe- ja yrittäjäystävällinen työelämä

6.9.2017 klo 09:39 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että uudet työpaikat ja kasvu syntyvät juuri pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Näiden yritysten toimintaedellytyksiä on parannettava ja niitä pitää kuunnella nykyistä enemmän päätöksenteossa. Tanus antoi kannanoton yrittäjän päivänä 5. syyskuuta.

Kansanedustaja Sari Tanus vaatii, että kaavailtujen perhevapaauudistusten tavoitteeksi on otettava joustavuuden lisääminen niin vanhemmille kuin yrittäjille. Joustavampien hoitovapaiden lisäksi työmarkkinoilla pitää nykyistä paremmin huomioida naisten ja naisia työllistävien yrittäjien asema. Vanhemmuudesta aiheutuvat kulut on jaettava tasaisesti kaikkien työnantajien ja työntekijöiden kesken.

– Vain luomalla oikeudenmukaiset, asiakaslähtöiset ja pk-yrittäjyyttä tukevat rakenteet voidaan yhteiskuntaa ja työelämää muuttaa joustavammaksi, perheystävällisemmäksi – ja sitä kautta edesauttaa myös syntyvyyden kasvua, sanoo Tanus. Samalla voidaan antaa vauhtia naisvaltaisten alojen kasvulle ja synnytysikäisten naisten työllistymiselle.

Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät Suomessa lähes miljoona ihmistä.

Tanus muistuttaa, että uudet työpaikat ja kasvu syntyvät juuri näissä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Suomessa on noin 90 000 työnantajayritystä. Näistä yrityksistä vain reilu 20 % kuuluu työnantajaliittoihin. Loppujen noin 70 000 yrityksen mahdollisuus vaikuttaa työmarkkinaneuvotteluissa on äärimmäisen pieni. Paikallisen sopimisen mahdollistaminen olisi näille pienille yrityksille erittäin tärkeää.

– Näiden yritysten toimintaedellytyksiä on parannettava ja niitä pitäisi kuunnella nykyistä enemmän päätöksenteossa. Suomessa on noin 90 000 työnantajayritystä. Näistä yrityksistä vain reilu 20 % kuuluu työnantajaliittoihin. Loppujen noin 70 000 yrityksen mahdollisuus vaikuttaa työmarkkinaneuvotteluissa on äärimmäisen pieni. Paikallisen sopimisen mahdollistaminen olisi näille pienille yrityksille erittäin tärkeää, Tanus jatkaa.

Tanus lähtisi myös tukemaan aloittavien yritysten kasvua.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaamista pitää tukea verohelpotuksilla, arvonlisäveron alarajaa on nostettava tuntuvasti ylöspäin ja yrittäjien sosiaaliturvaa on myös parannettava.

 

Yrittäjän päivä

Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Säätiön anomuksesta 5.9. on merkitty almanakkaan merkkipäiväksi.
Yrittäjän päivän päätapahtuman vastuullinen järjestäjä on Yrittäjän Päivä -säätiö. Säätiön taustavoimina on laajasti Suomen elinkeinoelämää ja yrittäjätoimijoita. Vuonna 2006 Narinkkatorilla paljastettiin yrittäjäpatsas.

 

Ylös