Essayah KOK:n kokouksessa Perussa: ”Tässä kisassa jaettiin kaksi kultamitalia”

14.9.2017 klo 10:54 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Kansainvälisen Olympiakomitean kokous on tämän viikon koolla Perun pääkaupungissa Limassa. Kesäolympialaisia hakeneet kaupungit Pariisi ja Los Angeles saivat kumpikin kisansa, kun KOK päätti antaa niille isännyyden peräkkäin. – Päätös kertoo kestävän kehityksen tavoitteesta, kokoukseen osallistuva Essayah toteaa.

– Tässä hakuprosessissa jaettiin kaksi kultamitalia, sillä molemmat kaupungit saivat kisat järjestettäväksi vuorollaan, Sari Essayah kiittelee Perun Limassa pidettävässä kokouksessa.

Hänen mielestään ratkaisu oli järkevä ja säästäväinen.

– Näin vältetään kalliit hakuprosessit, sillä molempien kaupunkien kisahakemukset ovat hyvät ja kisat saadaan niissä järjestettyä laadukkaasti, Essayah jatkaa.

Kesäolympialaisten seuraavat isäntäkaupungit ovat siis Pariisi 2024 ja Los Angeles 2028. Pariisi on ilmoittanut tekevänsä jättipanostuksen kisojen turvallisuuteen. Vuonna 2020 olympiakaupunki on Tokio.

Kansainvälisen Olympiakomitean henkilöjäseneksi viime elokuussa Rio de Janeirossa valittu entinen kilpakävelijä, maailmanmestari ja euroopanmestari Essayah osallistuu Limassa pidettävään kokoukseen tällä viikolla. Ekonomiksi Vaasan yliopistosta valmistuneesta Essayah’sta tuli urheilu-uransa jälkeen politiikan vaikuttaja. Hän oli kansanedustajana 2003–2007, sen jälkeen Kristillisdemokraattien puoluesihteerinä, Euroopan parlamentin jäsenenä 2009–2014, ja valittiin 2015 toiselle kaudelle eduskuntaan sekä ensi kertaa Kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi.

Kestävä kehitys eli olemassa olevien rakennusten ja urheilupaikkojen maksimaalinen hyödyntäminen sekä kisojen jälki kisakaupungissa kisojen jälkeen on nyt keskiössä.

Essayah totesi eilen Ylen Urheiluruudun haastattelussa, että muutoksen tuulet todellakin puhaltavat KOK:ssa.

– Päätös kertoo siitä isosta muutoksesta, joka KOK:ssa on menossa, Limasta tavoitettu Essayah sanoo KD-Lehdelle.

Hänen mukaansa uudet arvot ja kestävä kehitys on nyt nostettu keskeisiksi.

– Kestävä kehitys eli olemassa olevien rakennusten ja urheilupaikkojen maksimaalinen hyödyntäminen sekä kisojen jälki kisakaupungissa kisojen jälkeen on nyt keskiössä.

Iloa ja onnea valintaprosessin jälkeen Liman kokouksessa. Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach ilmoittaa olympialaisten uudet isäntäkaupungit, ja Pariisin pormestari Anne Hidalgo sekä Los Angelesin pormestari Eric Garcetti riemuitsevat. (Kuva: Dave Thompson/IOC)

 

Ylös