Digisyrjäytyminen ei ole vain ikääntyneiden ongelma

18.9.2017 klo 12:02 Politiikka Samuli Rissanen

Digisyrjäytyneiden määrä kasvaa huolestuttavasti, ja digisyrjäytynyt voi olla kuka tahansa. – Digisyrjäytyminen ei ole vain ikääntyneiden ongelma, kansanedustaja Antero Laukkanen toteaa.

Digitalisaatio haastaa palveluitten saatavuutta, vaikka jokaiselle kuuluu informaatio-oikeus. Samalla, kun sähköistyminen nopeuttaa palveluita ja tuo niitä helpommin monien ulottuville, se on toisaalta monelle myös vaikea asia.

–  Digisyrjäytyneiden määrä kasvaa huolestuttavasti, ja digisyrjäytynyt voi olla kuka tahansa. Digisyrjäytyminen ei ole vain ikääntyneiden ongelma, Lohjan seudun kristillisdemokraattien tilaisuudessa Pusulassa puhunut kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo.

Nyt on viimeinen hetki käydä keskustelua siitä, miten palvelemme niitä, jotka eivät pysty vastaanottamaan sähköistä viestiä

Laukkanen muistuttaa, että jokaisella pitäisi olla informaatio-oikeus, mutta tiedon saanti ei ole kaikille kansalaisille esteetöntä. Hänen mukaansa voikin kysyä, loukkaako sähköiseen viestintään pakottaminen jopa itsemääräämisoikeutta.

– Puhutaan jopa digistressistä tai digimasennuksesta – nämä ovat digitalisaation varjoja, Laukkanen toteaa.

Suomi aikoo siirtyä sähköiseen viestintään yhä voimallisemmin, sillä myös valtionhallinto on luopumassa paperikirjeistä.

– Voiko yhteiskunta olla vain digitaalinen? Mieleen tulee monia kysymyksiä. Miten verottaja, joka on yksi onnistujista, kohtaa niitä nuoria, jotka eivät ymmärrä verottamisen kieltä ja sisältöä? Miten voimme auttaa niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat vaarassa digisyrjäytyä jo alakoulussa? Vanhuksemme eivät välttämättä pysty käyttämään älykännyköitä tai tabletteja.

– Digitalisaatio haastaa palveluitten saatavuutta niin valtiolla kuin kunnissa. Kansanedustajana minua kiinnostaa, miten lainsäätäjä voisi vastata tähän haasteeseen. Nyt on viimeinen hetki käydä keskustelua siitä, miten palvelemme niitä, jotka eivät pysty vastaanottamaan sähköistä viestiä, Laukkanen korosti.

Kansanedustaja Laukkasen vetämä ja KD eduskuntaryhmän järjestämä seminaari aiheesta pidetään eduskunnan kansalaisinfossa ensi tiistaina 19.9. klo 18-20. Tilaisuudessa asiantuntijat kertovat, miten heidän palveluissaan on huomioitu digisyrjäytymisen vaaroja.

Mukana Kela, Valtiovarainministeriö, Verohallinto, Pelastakaa Lapset ry, Vanhustyön keskusliitto ja Vammaisfoorumi.

Ylös