Etla ja VM: Talous kasvaa tänä vuonna rivakasti, sen jälkeen tahti hidastuu

19.9.2017 klo 11:48 Politiikka Samuli Rissanen

ETLA nosti tämän vuoden kasvuennusteensa lähelle kolmea prosenttia, samoin Valtiovarainministeriö, jonka ennusteeseen hallitus nojaa.

Suomen kuluvan vuoden ripeä talouskasvu yllätti talousennustajat. Alkuvuonna uskottiin nihkeään, vajaan prosentin kasvuun, nyt ennusteita on hilattu lähelle kolmea prosenttia.

Viimeisimpinä talousennusteensa julkaistaneet Etla ja VM arvioivat kuluvan vuoden talouskasvuksi 2,9 prosenttia.

Valtiovarainministeriön syksyn katsaus toimii samalla taustana valtion seuraavan vuoden budjetille.

Vahva investointibuumi, viennin ennakoitua kovempi veto sekä työllisyyden tukema yksityinen kulutus saivat Etlankin korjaamaan Suomen talouden kasvuennustettaan ylöspäin.

Myös valtiovarainministeriö on nostanut tämän vuoden kasvuennustettaan. Suomen talous kasvaa tänä vuonna rivakasti, sen jälkeen meno hieman hidastuu. Ministeriön syksyn katsaus toimii samalla taustana valtion seuraavan vuoden budjetille.

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Nopea kasvuvaihe parantaa työllisyyttä ja kohentaa julkistaloutta. Velkaantuminen kuitenkin jatkuu.

Etlakin arvioi, että nopein kasvupyrähdys on tänä vuonna ja ensi vuonna kasvu on kaksi prosenttia ja vielä vuonna 2019 1,8 prosenttia.

Vienti, investoinnit ja kulutus nostivat ennustetta: Alkuvuoden hyviä talousmerkkejä ovat olleet teollisuuden uusien tilausten ja yksityisen palvelutuotannon liikevaihdon kasvu sekä vilkas rakentaminen kasvukeskuksissa.

 

 

Ylös