Ensi vuoden budjetista väännetään noususuhdanteessa-Orpon mukaan jakovaraa ei silti ole

20.9.2017 klo 10:33 Politiikka Samuli Rissanen

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan valtiontalouden pieni liikkumavara käytetään osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen ja seuraavaan laskusuhdanteeseen varautumiseen. Mitään varsinaista jakovaraa ei hänen mukaansa ole.

Eduskunnan suuressa salissa kännistyi hetki sitten viikon mittainen maratonväittely hallituksen budjettilinjauksista ensi vuodelle.

Talousarvioesitystä puntaroidaan nyt vahvassa noususuhdanteessa ja tunnelmat ovat valtiovarainmininisteri Petteri Orponkin mukaan valoisat ja toiveikkaat.

– Pieni liikkumavara käytetään osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen ja seuraavaan laskusuhdanteeseen varautumiseen

Talous kasvaa ripeää kolmen prosentin tahtia ja työllisyysaste kohenee, vaikka hallitusohjelman tavoite 72 prosenttia on vielä etäällä.

Budjetissa ei ole Orpon mielestä kuitenkaan liikkumavaraa. Suomi on tehnyt alijäämäisiä budjetteja vuodesta 2009 lähtien ja hallituksen ensi vuodelle laatima budjettiesityskin on kolme miljardia euroa miinuksella. Suomi siis velkaantuu yhä lisää.

– Pieni liikkumavara käytetään osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen ja seuraavaan laskusuhdanteeseen varautumiseen, Orpo kertoi eduskunnalle.

Hieman lisää rahaa hallitus budjetoi ensi vuonna myös poliisille ja rajavartiolaitokselle.

Budjettikeskustelussa on odotettavissa viikon aikana väittelyä muun muassa tuloeroista sekä pienituloisten asemasta.

Valtiovarainministeriö arvioi eilen, että budjettiesitys vähentää pienituloisimpien kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja. Oppositio tarttuu varmuudella myös pääministeri Juha Sipilän viimeviikkoiseen lausuntoon Ylen A-studiossa, jos hän myönsi, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin.

 

Ylös