”Ikäihmisten kannalta on suuri merkitys, millaisia alkoholijuomia lähikaupasta saa”

19.9.2017 klo 17:06 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus muistutti, että esimerkiksi ikäihmisten kannalta ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien väkevöittämisellä voi olla suuri merkitys.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskuntaa kiistellyn alkoholilakiesityksen terveysvaikutuksista.

Maksasairauksien, kuten maksakirroosin, määrät ovat kasvussa. Alkoholin liikakäyttö on taustalla 85 prosentissa sairaustapauksista.

Tanus muistuttaa, että alkoholi on solumyrkky, jonka sietokyky vähenee iän myötä. Samoin alkoholin käytöstä aiheutuvat vieroitusoireet pahenevat iän myötä.

Erityisesti ikäihmiset voivat olla heikentyneen alkoholin sietokykynsä vuoksi alttiita haitoille. Tanus muistuttaa, että alkoholi on solumyrkky, jonka sietokyky vähenee iän myötä. Samoin alkoholin käytöstä aiheutuvat vieroitusoireet pahenevat iän myötä.

Tanus muistuttaa, että alkoholin suurkuluttajia on jo tällä hetkellä ikäihmisistä eli yli 65-vuotiaista 5-10 prosenttia.

– Ikäihmisiä ajatellen on suuri merkitys sillä, mitä (alkoholijuomia) lähikaupassa on saatavilla.

Hallitus on aikeissa nostaa ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäisvahvuutta 4,7 tilavuusprosentista 5,5 prosenttiin.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että ruokakaupan hyllyille päätyisivät jatkossa myös nelosoluet, vahvat lonkerot ja siiderit.

Ylös